Cover
Külföld
USA: A terrorizmusért elítéltek háromnegyede bevándorló
2018-01-1709:35
egyesült államok, terrorizmus, illegális bevándorlás
Az amerikai belbiztonsági miniszter, Kirstjen Nielsen megerősítette a tárca egy jelentését, miszerint a terrorizmusért elítéltek 73 százaléka külföldön született. Emellett azt állítja nem hallotta Donald Trump „pöcegödör” országokról szóló kijelentését. Az illegális bevándorlókkal kapcsolatban pedig leszögezte, hogy egyértelműsíteni kell kiket engednek be az országokba és meg kell róla bizonyosodni, nem terroristák-e. 
A politikust aznap meghallgatta a szenátus igazságügyi bizottsága, ám az egész napos eseményen nem az eredetileg megjelölt téma, az illegális bevándorlók helyzete, és a bevándorlók és a terrorizmus közötti kapcsolatról szóló minisztériumi jelentés volt napirenden, hanem a Donald Trump amerikai elnöknek tulajdonított kijelentés a Haitiról, Salvadorból és az afrikai országokból érkezett bevándorlók szülőhazájáról. Kirstjen Nielsen ugyanis szintén jelen volt a múlt héten azon a Fehér Házban tartott tanácskozáson, amelyen az elnök "pöcegödör" országoknak nevezte az említett államokat, illetve térségeket. 
 
Nielsen megerősítette azt, amit már egy korábbi televíziós interjúban is leszögezett, nem hallotta ezt a kifejezést. Majd a szenátorok kérdéseinek kereszttüzében végül azt mondta: lehet, hogy elhangzott a kifejezés, de ő nem hallotta. Elmondta: 
Nem vitatom, hogy az elnök kemény nyelvezetet használt, de a helyiségben mások hasonlóképpen kemény szavakat használtak. 
Kirstjen Nielsen ezt követően hosszú interjút adott a CBS televíziónak, amelyből kiderült, milyen politikát folytat az amerikai kormányzat bevándorlási ügyekben. A tárcavezető kifejtette: a kormánynak nem célja a gyermekkorukban illegális bevándorlókként szüleik által az Egyesült Államokba hozott és itt felnőtt fiatalok kitoloncolása. Ez abban az esetben sem lesz elsődleges cél, ha a kormánynak és a kongresszusnak nem sikerül megállapodnia e fiatalok - az úgynevezett álmodozók nemzedéke - további védelmének, illetve jogszerű státuszuk rendezésének ügyében.      
 
A miniszter az interjúban beszélt a tárca azon jelentéséről is, amelyről a szenátusi meghallgatáson végül szintén nem kérdezték. A belbiztonsági minisztérium ugyanis közzétett egy tanulmányt, amely szerint az Egyesült Államok szövetségi bíróságain 2001 és 2016 között legalább 549 embert találtak bűnösnek nemzetközi terrorizmussal összefüggésben. Hetvenhárom százalékuk külföldön született és az elítéltek közül 148-an vették fel az amerikai állampolgárságot.      
 
Nielsen a CBS-nek leszögezte: 
Nagyon egyértelműen tudnunk kell, ki jön be az országunkba, biztosnak kell lennünk abban, hogy nem terroristák. 
Hangsúlyozta: 
A veszély teljesen egyértelmű, és ezt Trump elnök is világosan megmondta. Nemcsak az elnök tavaly hozott rendeleteiben foglaltakat szükséges végrehajtani, hanem a kongresszussal közösen meg kellene vizsgálni azt, hol vannak azok a hiányosságok, amelyek miatt nem lehet eltávolítani az Egyesült Államokból az ismert terroristagyanús személyeket, vagy köztörvényes bűnözőket.          

A miniszter hozzátette: 
Egyes, jogszerűen az Egyesült Államokban élő személyeket folyamatosan ellenőrizni kellene.    
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ