Cover
Külföld
A miniszterelnök-jelölt már korábban elhatárolódott Tudose akasztásos kijelentésétől
2018-01-1712:01
Románia, viorica dancila, Mihai Tudose
Már három nappal a jelölése előtt elhatárolódott Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos kijelentésétől Viorica Dancila, a romániai kormánykoalíciós pártok miniszterelnök-jelöltje. A politikus azt is leszögezte azonban, hogy Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát.
Viorica Dancilanak a román Szociáldemokrata Párt európai parlamenti csoportja vezetői minőségében kiadott szombati közleményére a Maszol.ro portál figyelt fel szerdán. 
A román hírügynökségek által szombaton idézett közleményben a politikus úgy vélekedett: megengedhetetlenek Mihai Tudose retorikájának "szélsőséges élű" elemei, amilyen például a halálbüntetésre való utalás. Szerinte ugyanis ezek az európai értékekkel ellenkező kijelentéseknek tekinthetők.
Figyelmeztetem a miniszterelnököt, hogy figyeljen oda jobban és felelősebben a saját kijelentéseire 
- fogalmazott a politikus. 

Hozzátette: 
Nem kell olyan témákat és megközelítéseket feléleszteni, amelyek az európai értékektől való elrugaszkodásként értelmezhetők. 
Viorica Dancila hangsúlyozta: Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát. Ez valamennyi román párt és román intézmény álláspontja, tehát ez a kérdés megkerülhetetlen. 

Éppen ezért nem szükséges szerencsétlen megfogalmazásokkal alátámasztani olyan valamit, amivel mindenki egyetért
 - fogalmazott közleményében a szociáldemokrata politikus. Kijelentése szombaton szinte észrevétlen maradt, ugyanis Viorica Dancila nem tartozott a PSD befolyásos politikusai közé.

A Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: 
a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is". 
 
Tudose hétfő este bejelentette lemondását, amelyről hivatalosan kedden tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki ezt tudomásul vette és Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek. A kormányzó szociáldemokraták aznap nőszervezetük elnökét, Viorica Dancila európai parlamenti képviselőt jelölték a miniszterelnöki tisztségre. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ