Cover
Külföld
Párizsban megemlékeztek a Charlie Hebdo elleni terrortámadás áldozatairól
2018-01-0715:07
charlie hebdo, terror, párizs
Emmanuel Macron francia államfő és Anne Hidalgo párizsi polgármester részvételével megemlékeztek vasárnap a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap és egy zsidó üzlet ellen három évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatairól. A megemlékezés a Charlie Hebdo volt szerkesztőségi épületénél indult az áldozatok neveinek felolvasásával.
Macron és Hidalgo is egy-egy koszorút helyezett el az irodaház előtt. Ezt követően az épület előtt a két támadó egyike által közvetlen közelről agyonlőtt rendőr emlékének is adóztak. Hasonló rendezvényt tartottak egy kóser boltban is, ahol egy harmadik elkövető négy emberrel végzett.

2015. január 7-én két fegyveres férfi, Said és Chérif Kouachi 11 embert lemészárolt a lap szerkesztőségében. A testvérekkel két nappal később végeztek egy rendőrségi akcióban. A Charlie Hebdo elleni merénylet másnapján Amédy Coulibaly a Párizshoz közeli Montrouge-ban megölt egy rendőrt az utcán, majd a harmadik napon túszokat ejtett egy zsidó üzletben, akik közül négyet megölt. Coulibalyval is rendőrök végeztek. A szatirikus lap meggyilkolt munkatársai között olyan emblematikus személyek voltak, mint Cabu, Wolinski, Honoré, Tignous karikaturisták, a főszerkesztő Stéphane Charbonnier és Bernard Maris közgazdász.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ