Cover
Külföld
Szándékosan hajtott a gyalogosok közé a melbourne-i gázoló
2017-12-2110:44
Ausztrália, melbourne, gázolás
Szándékosan a járókelők közé hajtott egy gyalogátkelőn egy autós csütörtökön Melbourne-ben az esti csúcsforgalom idején, indoka egyelőre nem ismert - közölte Russel Barrett, az ausztráliai Victoria szövetségi állam rendőrségének parancsnoka.
A rendőrparancsnok arról nem nyilatkozott, hogy terrortámadásról van-e szó. "A nyomozás elején vagyunk, nem tudjuk" – ennyit válaszolt egy kérdésre. A gázolón kívül egy másik férfit is őrizetbe vett a rendőrség. Szemtanúk elmondása szerint csütörtökön helyi idő szerint kora este Melbourne központjában egy átkelőnél egy fehér Suzuki városi terepjáró (SUV) a tilos jelzést figyelmen kívül hagyva, óránkénti mintegy 100 kilométeres sebességgel a gyalogosok közé hajtott. A legfrissebb értesülések szerint a gázolás után tizenhárom – más források szerint tizennégy – sérültet szállítottak kórházba, többek állapota súlyos. A történtek idején nagy volt a gyalogosforgalom, az emberek utolsó karácsonyi bevásárlásaikat intézték. A sérültek között gyerekek is vannak, az iskolában szünidő van. Szemtanúk szerint a gépkocsi semmi jelét nem mutatta, hogy meg akarna állni. Egy szemtanú szerint a jármű feltehetően óránként 80-100 kilométeres sebességgel haladt. A helyi médiában felvételeket lehetett látni, amelyeken egy hosszú ujjú öltözéket viselő férfit kirángattak egy kocsiból, egy másik, szakállas férfi pedig megbilincselve a járdán ült. 

Januárban Ausztrália második legnagyobb városában, alig pár száz méterre ettől a helytől, a Flinders Streeten szintén egy autós hajtott a tömegbe, hat ember halálát okozva, és harminc embert megsebesítve. A sofőr, Dimitrious Gargasoulas ellen hat rendbeli emberölés miatt indult eljárás. A januári támadás, bár nem volt terrorcselekmény, sokkolta az ausztrálokat. 

Canberra egyre jobban aggódik az esetleges terrortámadások miatt, a hatóságok 13 merényletkísérletet hiúsítottak meg az elmúlt években. A kormány jelentést rendelt meg a nizzai merénylet után, amelyben 86-an haltak meg 2016. július 14-én. Idén augusztusban a hatóságok kézikönyvet adtak ki arról, hogy hogyan lehet védekezni a gázolásos merényletekkel szemben. Az ajánlott intézkedések között szerepel úttorlaszok elhelyezése, kamerák telepítése, faültetés és szoborállítás, valamint gyors reagálásra kiképzett dolgozók jelenléte. Melbourne-ben 140 betonoszlopot állítottak fel a városközpontban, hogy megállítsák a gázoló merénylőket. 

Ausztráliában 2015 óta "magas" nemzetbiztonsági kockázati szint van érvényben, arra hivatkozva, hogy feltehetően ausztrálok is radikalizálódtak Iránban és Szíriában. A nizzai terrortámadás után gázolásos merénylet történt 2016 decemberében Berlinben (12 halott), nemrégiben New Yorkban (8 halott), valamint 2017-ben London, Stockholm és Barcelona utcáin is.

Forrás: MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ