Cover
Külföld
Semjén: "Megvédjük Lengyelországot egy igazságtalan, koncepcionális politikai eljárással szemben"
2017-12-2108:30
lengyelország, Európai Bizottság, semjén zsolt, fidesz, migráció, kötelező betelepítési kvóta, 7-es cikk, Frans Timmermans
Megindította szerdán az Európai Bizottság (EB) az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben a vitatott igazságügyi reform miatt, a lépésre reagálva Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, Varsó ugyanúgy ragaszkodik a jogállamisághoz, mint az Európai Unió. Semjén Zsolt példátlannak és elképesztőnek nevezte az EB döntését. A kormányfő-helyettes szerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel nyomást gyakorol szuverén tagállamokra, és önkényesen megbüntet demokratikusan megválasztott kormányokat. A Fidesz szerint Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat. A nagyobbik kormánypárt közölte, meg fogják védeni Lengyelországot. 
Ez az első alkalom, hogy az Európai Unió valamely tagállamával szemben aktiválják az "atomfegyverként" is emlegetett eljárást. Sajtótájékoztatóján Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke arról számolt be, hogy csaknem két év után szerdán megállapították: Lengyelországban egyértelműen fennáll a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata. Mint közölte, két éven belül 13 olyan törvényt fogadtak el a lengyel hatóságok, amelyek veszélyeztetik a bíróságok függetlenségét és a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Jelezte, hogy amennyiben az Európai Bizottság a következő három hónapban javulást tapasztal, kész visszavonni a javaslatot. Az eljárás szempontjából az EB javaslattevő szerepet tölt be, a tagállamok kormányait tömörítő tanács fog majd négyötödös többséggel dönteni arról, hogy fennáll-e a veszélye az uniós alapértékek csorbulásának Lengyelországban. Timmermans kijelentette, a helyzet elemzése után arra jutottak, hogy a kifogásolt intézkedések miatt Lengyelországban már nem garantálható az alkotmányosság és a bírói függetlenség. A testület emellett újabb ajánlásokat fogalmazott meg Varsó számára az úgynevezett jogállamisági mechanizmus keretében az országos igazságszolgáltatási tanácsról és a legfelsőbb bíróságról szóló jogszabállyal kapcsolatban, amelyeket múlt pénteken a lengyel felsőház is megszavazott. Az EB ezzel párhuzamosan az Európai Bírósághoz fordult a bíróságok szervezetéről szóló törvény miatt, s ezzel a harmadik szakaszba léptette a Lengyelország ellen emiatt júliusban megindított kötelezettségszegési eljárást. 

Andrzej Duda lengyel államfő este közölte, hogy alá fogja írni a lengyelországi igazságügyi reformot előkészítő két törvényt, amely miatt az Európai Bizottság eljárást kezdeményezett Varsóval szemben. A szóban forgó törvények, amelyeket másodjára maga Duda terjesztett elő, az elnök szerint nem sértik, hanem szolgálják a lengyel állam demokratizálását. Az államfő tisztességtelennek minősítette a Frans Timmermans által megfogalmazott értékelést, miszerint az új bírósági törvények lényegében nem térnek el a Duda által júliusban megvétózott jogszabályoktól. 

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a Brüsszel által kifogásolt igazságügyi reform nélkülözhetetlen Lengyelországban. A Varsó és az Európai Bizottság közötti párbeszédben "nyitottságra és becsületességre van szükség", s bízik abban, hogy Lengyelország szuverenitása összeegyeztethető az egységes Európa eszméjével - tette hozzá. A lengyel kormányfői hivatal szóvivője ezt követően megerősítette: Morawiecki január 9-én tárgyal Brüsszelben az EB elnökével, Jean-Claude Junckerrel. Politikai, nem pedig jogi jellegűnek minősítette a lépést a lengyel külügyminisztérium is közleményében, mely szerint az EB döntése "szükségtelenül megterheli a kölcsönös kapcsolatokat". 

A fejleményeket kommentálva Donald Tusk, az Európai Tanács (ET) krakkói látogatáson tartózkodó lengyel elnöke kijelentette: az EB döntése annak következménye, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) lengyelországi konzervatív párt a parlamenti többség birtokában "fölérendeli magát a jognak". Ez a hozzáállás a gyakorlatban megszünteti a bíróságok függetlenségét – jegyezte meg a politikus, hangot adva azon reményének, hogy a varsói kormány "észhez tér, és nem keres minden áron konfliktust ott, ahol egyszerűen nincs igaza". 

Budapesten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes példátlannak és elképesztőnek nevezte az EB döntését. Semjén Zsolt azt mondta: a döntés súlyosan sérti Lengyelország szuverenitását. Elfogadhatatlan - folytatta a politikus -, hogy Brüsszel nyomást gyakorol szuverén tagállamokra, és önkényesen megbüntet demokratikusan megválasztott kormányokat. Igazságtalannak nevezte, hogy a bizottság semmit nem tesz akkor, amikor egyes európai tagállamok nem tartják be az európai szerződéseket, majd "politikai alapon eljárást indít" a lengyel kormány ellen. Ez a kettős mérce tipikus esete, és amit most az Európai Bizottság tesz, az ellentétes az európai értékekkel - jelentette ki a magyar kormányfő helyettese. "A lengyel-magyar barátság és a magyar kormány elkötelezettsége a szerződések mellett egyaránt arra kötelez minket, hogy minden fórumon ellenezzük a bizottság lépését" - mondta Semjén Zsolt, hozzátéve: a magyar kormány ma és a jövőben is határozottan kiáll Lengyelország mellett, "megvédjük Lengyelországot egy igazságtalan, koncepcionális politikai eljárással szemben". Az MTI-nek arra a kérdésére, miszerint ez jelentheti-e azt, hogy Magyarország megvétózza majd a lengyelek elleni döntést, a miniszterelnök-helyettes igennel válaszolt. A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak. 

A Fidesz szerint Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat, erre bizonyíték, hogy az Európai Bizottság szerdán úgy döntött, elindítják a hetes cikk szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója szerdai közleményében azt írta, az unió politikai nyomásgyakorlásra használja a jogi eljárásokat. Ezt Magyarország visszautasítja, és meg fogják védeni Lengyelországot, kitartanak magyar emberek akarata mellett, akik elutasították a "Soros-terv" minden pontját. A közlemény szerint azért alkalmazzák az eljárást Lengyelországgal szemben, mert a brüsszeli bevándorlás-politika leghangosabb bírálója Magyarország mellett és szintén elutasítja Európa migránsokkal való betelepítését és a kötelező kvótát. Ezért Brüsszel meg akarja büntetni, hiszen az Európai Parlament már májusban elfogadta azt a határozatot, miszerint elkezdik előkészíteni Magyarországgal szemben is a hetes cikk szerinti eljárást. 

Az utóbbi időben sok bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát, korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánják a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek. Az Európai Parlament májusban határozatot fogadott el, miszerint elkezdik előkészíteni Magyarországgal szemben is a hetes cikk szerinti eljárást. 

Forrás: MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ