Cover
Külföld
Csütörtökön szavaznak Katalóniában a helyi parlament összetételéről
2017-12-2012:07
katalán, spanyol, kampány, szavazás, független, köztársaság
A Spanyolországhoz tartozó autonóm terület történetének legkülönlegesebb választási kampányát zárták a pártok. Az egyik listavezető, Carles Puigdemont, Brüsszelből vett részt a szavazók mozgósításában, míg egy másik, előzetes letartóztatásban lévő elnökjelölt a börtönből üzenve kampányolt az utóbbi hetekben.
A függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal kampányzárója egyben tüntetés is volt, mivel a párt vezetője és egyben elnökjelöltje éppen börtönben ül. A katalán önállósodás miatt lázítással vádolják a spanyol hatóságok.

"Ez nem az az ország, amit akarunk. Olyan köztársaságot fogunk építeni, ahol nem lehet bárkit börtönbe küldeni az elvei miatt."
- mondta Marta Rovira, aki a párt választási listáján a második helyen szerepel

A barcelonai parlamentben a Spanyolországban maradás mellett álló Ciudadanos, azaz Állampolgárok párt szerezheti meg a legtöbb képviselői helyet. A felmérések szerint viszont mindkét nagy tábor, a katalán függetlenséget támogató, illetve az azt ellenző pártok csoportja nagyjából azonos támogatottsággal bír. Így egyik erő nem fog abszolút többséget szerezni az előrehozott választáson, amit éppen azért kezdeményezett a spanyol kormány, hogy megakadályozza a terület önállóvá válását. A katalán válság több mint két hónapja tart. Október 1-jén tartották a függetlenségi népszavazást, majd a hónap végén, 27-én bejelentették a függetlenséget.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ