Külföld
Trump nem fontolgatja az ügyeit vizsgáló ügyész leváltását
2017-12-1807:53
Nem fontolgatja a kampánycsapata és Oroszország közötti esetleges összejátszást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller leváltását Donald Trump - derült ki az amerikai elnök vasárnapi nyilatkozatából. 

"Nem, nem fontolgatom" - felelte sommásan az elnök az ezt firtató újságírói kérdésre, amikor Camp Davidből visszatért a Fehér Házba. Muellert amiatt érték bírálatok az amerikai jobboldalról és az elnök korábbi csapatából, mert Mueller a kormányzati infrastruktúra biztosításáért felelős, úgynevezett Általános Szolgáltatási Igazgatóságtól (GSA) a Trump hivatalba lépését előkészítő stáb több ezer e-mailjéhez jutott hozzá. "Ez nem fest valami jól. Szomorú ügy ez. Nagyon felzaklatta az embereimet" - mondta Trump. "Bár elképzelhetetlennek tartom, hogy bármi is legyen bennük. Mint már mondtuk: nem volt összejátszás. Semmiféle összejátszás nem volt" - húzta alá az amerikai elnök. Az elnökség átadás-átvételét Trump részéről intéző stáb jogászai szombaton levelet küldtek két kongresszusi bizottságban, melyben azt állítják, hogy Mueller engedély nélkül és nem megfelelő módon jutott a levelezésekhez. Az ügyész szóvivője viszont közölte: jogszerűen jutottak hozzá az e-mailekhez. 

A GSA is tudatta, hogy Trump csapatából minden érintett aláírta, hogy tudomásul veszi, hogy a kormányzati szervereken áthaladó kommunikációt ellenőrizhetik és meg is őrizhetik. Szó sem volt arról sem, hogy bármilyen ezzel kapcsolatos hatósági kérést a GSA csak Trump csapatán keresztül intézhetne, ahogyan azt az átadás-átvételt intéző stáb jogásza állítja - tudatta a GSA. 

Mueller leváltásának lehetősége mindazonáltal sok politikusnál megkongatta a vészharangot. Ellenzéki demokraták szerint alkotmányos válsághoz vezetne, ha Trump leváltaná a kampányának ügyeit vizsgáló ügyészt. Még republikánus politikusok is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy "hiba" volna Mueller elmozdítása. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ