Külföld
Megtámadtak egy katonai kiképzőközpontot Kabulban
2017-12-1810:49
Megtámadtak egy katonai kiképzőközpontot Kabul nyugati részén hétfőn, a támadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára. 


A létesítmény az afgán felderítés (NDS) fő katonai kiképzőközpontja – közölték a biztonsági szolgálatok. Két órával a támadás kezdete után még nem volt ismert semmilyen részlet, azt sem lehet tudni, hogy a támadásnak vannak-e áldozatai, de az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere két mentőautót látott, amint elhagyták a helyszínt. Nadzsib Dabis, a belügyminisztérium szóvivője szerint a támadás közép-európai idő szerint negyed hétkor kezdődött, egyelőre nem ismerik sem a támadók, sem az áldozatok számát. Mozgósították erőiket, a harcok jelenleg is folynak – közölte. 

A támadás elkövetését az IÁ vállalta magára „hírügynöksége”, az Amaák által közzétett közleményben. A közlemény szerint az IÁ két öngyilkos merénylője támadt a kiképzőközpontra. A központ egyik hallgatója elmondta, hogy rakétavetők és tűzfegyverek hangját hallotta, a rendőrség nagyon gyorsan a helyszínre érkezett, és lezárta a környező utcákat. Az NDS-ben képeznek ki minden afgán titkos ügynököt. Szeptemberben már követtek el a létesítmény ellen támadást, akkor gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak az épületnél, három ember megsebesült – közölte a belügyminisztérium. 

Kabulban legutóbb egy öngyilkos merénylő november 16-án hajtott végre merényletet egy politikai gyűlésen, akkor tizennégy ember halt meg. Azt a támadást is az IÁ vállalta magára. Az afgán főváros a lázadók gyakori célpontja. Az AFP az év eleje óta legalább 18 nagyobb merényletet számolt össze, az egyiket május 31-én követték el a diplomáciai negyedben egy több mint másfél tonna robbanószerrel megrakott tartálykocsival, a támadásnak 150 halottja és 400 sebesültje volt. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ