Cover
Külföld
Új korszak kezdődik a bajor CSU történetében
2017-12-1612:23
bajor, CSU, seehofer
A pártelnöki és a bajor tartományi miniszterelnöki tisztség szétválasztásával új korszak kezdődik a Kerersztényszociális Unió történetében - mondta Horst Seeehofer pártelnök-miniszterelnök szombaton Nürnbergben, a CSU tisztújító kongresszusán. Az újonnan megválasztott pártvezető megerősítette pártja álláspontját, miszerint korlátozni kell a menedékkérők és más bevándorlók beáramlását. Mint mondta, egyensúlyba kell hozni a humanitás és a rend elvét, és a bevándorlást a tartomány és az ország integrációs képességéhez kell igazítani.
Hangsúlyozta, hogy vállalja a politikai felelősséget a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson elért gyenge eredményért. Így nem indul a 2018 szeptemberében tartandó tartományi törvényhozási választáson, és a kormányfői tisztséget már a választás előtt átadja Markus Söder pénzügyminiszternek. Azonban a pártelnöki munkát szeretné folytatni, azért is, hogy Berlinben hozzájárulhasson a szövetségi kormány megalakításához. A CSU által vezetett tartomány helyzetéről szólva aláhúzta, hogy Bajorország "virágzik és robbanásszerűen fejlődik". Ezt jelzi a többi között, hogy a költségvetés több mint egy évtizede egyensúlyban van, annak ellenére, hogy a 16 német tartomány közül Bajorország támogatja leginkább a családokat, és minden tartománynál nagyobb szabású, ötmilliárd eurót meghaladó összegű programot indít azért, hogy mindenki lépést tarthasson a digitális átalakulással.

"Senkit sem hagyunk az út szélén" - hangoztatta Horst Seehofer. Aki bevándorol Németországba, annak el kell köteleznie magát a német "vezető kultúra" mellett, ami azt is jelenti, hogy meg kell tanulnia németül, dolgoznia kell, hogy eltartsa magát, és "a mi törvényeinket kell tisztelnie, nem a saríát" - mondta Horst Seehofer. Kijelentette, hogy Németország és Bajorország "keresztény, és keresztény is marad", és aki "nálunk akar élni, annak velünk kell élnie, nem mellettünk, vagy ellenünk". Horst Seehofer kiemelte, hogy mindenben támogatja majd Markus Södert, és együtt küzdenek azért, hogy a párt sikeres legyen a Landtag-választáson. 

 Ha a tisztújító kongresszusnak ez lesz az üzenete, akkor javulnak a párt választási esélyei - mondta. Egyben arra kérte a küldötteket, hogy minél nagyobb többséggel erősítsék meg Horst Seehofert a pártelnöki tisztségben. Hangsúlyozta: nagy tisztelettel viszonyul Horst Seehofer azon döntéséhez, hogy tíz év után megválik a kormányfői pozíciótól. Seehofer miniszterelnöksége Bajorország kiemelkedően sikeres korszaka - tette hozzá. A beszédek után tartott választáson Horst Seehofert 83,7 százalékos többséggel megerősítették a pártelnöki tisztségben. A politikust eddig hatszor választották meg a CSU elnökének, rendre nagyobb szavazati aránnyal.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ