Cover
Külföld
Jelentős összeggel támogatják a visegrádi országok a líbiai határvédelmet
2017-12-1420:07
EU-csúcs, V4, líbia, határvédelem, orbán viktor, angela merkel, Robert Fico, donald tusk
A visegrádi országok jelentősen hozzájárulnak Európa tengeri határainak védelméhez - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök Brüsszelben. Orbán Viktor kifejtette: Magyarország védi Európa szárazföldi átkelőit, Olaszországnak pedig a tengeri határokra kell figyelnie. A V4-ek abban állapodtak meg, hogy 35 millió euróval támogatják a líbiai határvédelmet.
Küzdeni fogunk - ezt üzente a magyar miniszterelnök mielőtt elindult a brüsszeli csúcsra.
Többek között téma a bevándorlás és a migráció. A helyzetünk sokat javult, mert itt vihetem a hátizsákomban annak a 2 millió 300 ezer magyar embernek a véleményét, aki nem kíván Soros-tervet, és nem támogatja, hogy Brüsszel ilyen terveket hajtson végre. Mi vagyunk az egyetlen olyan ország Európában, ahol meg merték kérdezni az embereket a migráció és a bevándorlás kérdéséről. Ez a 2 millió 300 ezer ember súlyt ad a magyar álláspontnak, és javítja az esélyeinket a vitában.
- fogalmazott Orbán Viktor a Facebookon közzétett videóban. 
 
A brüsszeli csúcstalálkozó előtt külön egyeztettek a visegrádi országok vezetői és az Európai Bizottság elnöke, valamint az olasz kormányfő. A miniszterelnökök abban állapodtak meg, hogy támogatnak egy, a római kormány által vezetett, a líbiai határvédelmet célzó kezdeményezést, valamint felajánlották, hogy 35 millió euró, vagyis 11 milliárd forintnyi értékben hozzájárulnak ehhez a projekthez. A hozzájárulás segíti az Európai Unió líbiai területen kifejtett erőfeszítéseit. 

A magyar miniszterelnök szerint azonban nemcsak a líbiai határokra kell figyelmet fordítani. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország védi Európa szárazföldi átkelőit, Olaszországnak pedig a tengeri határokra kell összpontosítania. Orbán Viktor szerint ezen múlik a nemzetünk és gyerekeink jövője is. 

Az Európai Bizottság elnöke leszögezte: a V4-ek felajánlása bizonyíték arra, hogy a visegrádi négyek szolidaritást mutatnak, és kiállnak Olaszország és más országok mellett. 
Nagyon boldog vagyok, hogy a visegrádi négyekkel megszületett az első közös eredményünk. Ez egy nagyon fontos fordulópont. Örülök, hogy a V4-ek is szolidaritást vállalnak.
- hangsúlyozta Jean-Claude Juncker. 

Az olasz miniszterelnök is üdvözölte a V4-ek döntését. A német kancellár azonban bírálta a felajánlást. Angela Merkel szerint ugyanis nem működik a szelektív szolidaritás. A kormányalakítási válsággal küzdő vezető leszögezte: miközben a visegrádi államok vezetői a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek, addig nem tesznek eleget a menedékkérők EU-n belüli elosztásának. 

A 2 napos csúcstalálkozón várhatóan heves vita fog kibontakozni a résztvevők között a kvótarendszer és a menekültválság megoldásának kérdésében. A kvótarendszer megosztja a tagállamokat. Mostanra már az Európai Tanács elnöke is belátta, hogy hatástalan a Brüsszel által erőltetett rendszer. Donald Tusk leszögezte: a kötelező betelepítés csak feszültséget szül a tagállamok között. Ráadásul eddig egyetlen ország tett csak eleget a kvótarendszernek. A lengyel politikus azt javasolta, hogy a csúcson nyissanak vitát a kvótarendszer lezárásáról. 

A cseh miniszterelnök Brüsszelben arról beszélt, hogy a kötelező betelepítés nem jelent megoldást. Andrej Babis leszögezte: a válságot csak úgy lehet felszámolni, ha felvesszük a harcot az emberkereskedőkkel. 

A kötelező befogadás mellett a Brexit is középpontban lesz a találkozón. A uniós tanácskozás résztvevői amellett, hogy vélhetően zöld utat adnak a Brexit-tárgyalások második fordulójának, napirendre veszik a Kelet-Ukrajnát sújtó krízist, az EU-NATO közötti együttműködést, valamint más biztonság- és védelempolitikai kérdéseket. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ