Cover
Külföld
Veszélybe sodorja a kvótahatározat az országok szuverenitását és biztonságát
2017-12-1314:51
kvóta, bevándorlás, európai tanács, migráció, donald tusk
2015-ben csaknem 1,5 millió menekült érkezett Európába. A kontinens nem tudott megküzdeni a ránehezedő migrációs nyomással, ezért Brüsszel kitalálta a kötelező kvótarendszert. Ennek értelmében minden uniós tagállamnak be kell fogadnia előre meghatározott számú migránst. A 160 ezer menekültet két év alatt kellett elosztani a tagországok között. A befogadási időszak azonban szeptemberben lejárt.
A kötelező betelepítésnek egyedül Málta tett eleget. Spanyolország a kvóta 13,6, Belgium 25,6, Hollandia 39,6, míg Portugália 49,1 százalékát teljesítette. 

A kvótarendszer ellen Magyarország és a visegrádi országok már a kezdetektől tiltakoznak, míg a nyugati országok támogatják. Hazánk és a V4-ek szerint a kötelező betelepítés veszélybe sodorja az országok szuverenitását és biztonsági kockázatot is jelent, mivel az elmúlt időszak terrorcselekményeit főként illegális bevándorlók követték el. 

Most már nemcsak Magyarország ellenzi a kötelező befogadást, hanem az Európai Tanács elnöke is. Donald Tusk a csütörtökön kezdődő uniós csúcstalálkozón résztvevő állam és kormányfőknek küldött meghívó levelében azt írta, a kvótarendszer rendkívül megosztó és nem is hatékony. A lengyel politikus leszögezte: egyedül a tagállamok képesek hatékonyan kezelni a migrációs válságot. 

Sajtóértesülések szerint az elnök csütörtökön jelenti be, hogy a Tanács javasolni fogja a kötelező elosztási rendszer megszüntetését. A migrációs uniós biztos “Európa-ellenesnek” nevezte Donald Tusk javaslatát, hogy a migrációs kvóták végleg kerüljenek le az Unió napirendjéről. 

Attól tartok az a megosztó, amit ő csinál. Pedig az Európai Tanács elnökének épp az lenne a dolga, hogy egységet teremtsen a tagállamok között. Donald Tusk nem az egységet szolgálja most. Tagadja, figyelmen kívül hagyja mindazt a munkát, amit három éve végzünk és aláássa az egyik legfontosabb európai elvet, a szolidaritást.
- hangoztatta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős biztosa. 

A holnap kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt Olaszország és a Visegrádi Négyek vezetői egyeztetnek a menekültkérdésről. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ