Cover
Külföld
Szijjártó: Közép-Európának a józan észt kell képviselnie
2017-12-1312:24
Európa nagyon komoly problémákkal néz szembe – mint a migráció, a gazdaságfejlesztés és az Európai Unió bővítése –, és ezeket érzelmi alapon nem, csak a józan ész talaján lehet jól megoldani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés keddi minszki csúcstalálkozóján elmondott felszólalásában.
A magyar külügyi tárca vezetője szerint a komoly problémákból kifolyólag komoly viták zajlanak Európában a kontinens jövőjéről, ami természetes, hiszen sok-sok szuverén országnak fontos kérdéseket kell megoldania. 

A baj az, hogy ezek a viták nagyon hamar érzelmiekké válnak, ezáltal elvész annak az esélye, hogy a kontinens szempontjából jó eredményekkel záruljanak
- tette hozzá Szijjártó, aki úgy fogalmazott: Közép-Európának a józan észt kell képviselnie, ennek talaján kell tartania a vitákat, mert ez az egyetlen módszer arra, hogy a térség biztonságát garantálni tudja a fentebb említett három területen. 

A magyar diplomácia irányítója kimeríthetetlennek nevezte az Európába irányuló migráció tartalékait. A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy „Európa nyugati fele - érzelmi alapon - szervezni akarja a migrációt, addig a kontinens középső fele - a józan ész talaján - meg akarja azt állítani, ugyanis megállítani kell, nem pedig szervezni”. 

Szijjártó Péter felhívta rá a figyelmet, hogy a közép-európai térség - benne Magyarország - már bebizonyította, hogy meg lehet állítani az illegális migrációt. 
A Közép-európai Kezdeményezés idei soros elnöke Fehéroroszország, ezért rendezték a csúcstalálkozót Minszkben. Az ülésen elfogadták a KeK következő három évre szóló akciótervét, amelyben a migráció, a gazdaság és az EU-bővítés kiemelt területként szerepel. 

A Közép-európai Kezdeményezés idei soros elnöke Fehéroroszország, ezért rendezték a csúcstalálkozót Minszkben. Az ülésen elfogadták a KeK következő három évre szóló akciótervét, amelyben a migráció, a gazdaság és az EU-bővítés kiemelt területként szerepel. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a csúcstalálkozón külön tárgyalt Nebojsa Stefanovic szerb miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, akivel a következőkben állapodott meg: a két ország felgyorsítja a munkálatokat, hogy jövő tavasszal meg tudják nyitni a Bácsszentörgy és Rasztina (Hadikfalva) közötti határátkelőhelyet, valamint abban, hogy jövőre elkezdik a Kübekháza és Rábé közötti határállomás megépítésének munkáit. 

MTI – Magyar Idők 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ