Cover
Külföld
A New York-i merénylet rávilágít a bevándorlási politika reformjának szükségességére
2017-12-1306:57
Vádat emeltek a manhattani robbantás felelőse ellen. A bangladesi származású férfi hétfőn egy házi készítésű pokolgépet robbantott fel New Yorkban a reggeli csúcs idején. A hatóságok úgy vélik, a férfi nem állt közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állammal, azonban érdeklődött a dzsihadisták propagandaanyagai iránt. Az amerikai kormányzat szerint az újabb merénylet ismételten rávilágít arra, hogy át kell alakítani az Egyesült Államok bevándorlási rendszerét.
A hétfő reggeli csúcsforgalom idején New York központjában egy buszállomáson hozta működésbe a testére erősített csőbombát a 27 éves bangladesi elkövető. A házilag készített robbanószerkezettel azonban probléma akadt, ezért csak a merénylő sérült meg súlyosan, valamint rajta kívül három járókelő szenvedett könnyű sérüléseket. 

A férfi 2011-ben vándorolt be az Egyesült Államokba. Édesanyjával, édesapjával és bátyjával élt együtt Brooklynban. Utoljára szeptemberben járt hazájában, Bangladesben. A robbanószerkezetet munkahelyén készíthette. A csőbombát amatőr módon, valószínűleg egy internetről letöltött útmutató alapján rakta össze. A szerkezet véletlenül lépett működésbe. 

Washington szerint a merénylet rávilágít a bevándorlási politika reformjának szükségességére. 

A terrorista Manhattan egyik legforgalmasabb csomópontján akart embereket megölni, de szerencsére senki sem sérült meg életveszélyesen. A gyanúsított azután lépett be az országba, hogy bemutatott egy családegyesítési vízummal ellátott útlevelet. Növelnünk kell a közbiztonságot, a határaink védelmét. Meg kell akadályoznunk, hogy emberek jöjjenek az országunkba, akik ártani akarnak, ezért mielőbb át kell alakítani a bevándorlási rendszert
- hangsúlyozta Sarah Sanders, a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

A merénylőt őrizetbe vették a hatóságok. A férfi nem állt közvetlen kapcsoltban az Iszlám Állammal, de a nyomozók szerint érdeklődött a terrorszervezet interneten terjesztett propagandaanyagai iránt. 

New Yorkban legutóbb november 1-jén hajtott végre terrortámadást az Iszlám Állam nevében, egy üzbég származású férfi, aki egy kisteherautóval a Világkereskedelmi Központ közelében a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. A támadásban akkor nyolc ember vesztette életét. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ