Cover
Külföld
Maduro kizárja az ellenzéket az elnökválasztásról
2017-12-1112:15
Venezuela, ellenzék, választás
Kizárják a legfontosabb ellenzéki erőket a jövő évi elnökválasztásról Venezuelában. A hírt Nicolás Maduro jelentette be. Az államfő azzal indokolta a döntést, hogy ellenzékiek bojkottálták a vasárnapi helyhatósági választást. A pártok azért buzdították távolmaradásra híveiket, mert választási csalásra hivatkozva nagyobb átláthatóságot követelnek, amelyet a hatóságok megtagadtak.
Ünneplő tömeg fogadta Nicolás Maduro venezuelai elnököt Caracasban. Az országot irányító Venezuelai Egyesült Szocialista Párt ugyanis az elnök szerint tarolt a helyhatósági választásokon, polgármesteri tisztségek 90 százalékát elnyerték.
A 335 polgármesteri tisztségből több, mint 300-at mi nyertünk!
- jelentette be büszkén a venezuelai elnök. 

A választási bizottság azonban egyelőre csak minimális adatot közölt a végeredményről. E szerint 42 városból 41-ben nyert szocialista jelölt. Maduro azt is bejelentette, hogy indul a jövő évi államfőválasztáson. 

Az esélyesnek számító ellenzéki erők azonban az elnök álláspontja szerint nem állíthatnak jelöltet, őket kizárta az elnökválasztásból. Maduro azzal indokolta a döntést, hogy a Demokratikus Egység Kerekasztal pártszövetség bojkottálta a vasárnapi helyhatósági voksolást. Több ellenzéki erő távolmaradásra buzdította híveit, mert a caracasi hatóságok megtagadták kérésüket, hogy biztosítsanak nagyobb átláthatóságot a voksolás lebonyolításánál. A Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt győzelme így borítékolható volt. Néhány kisebb ellenzéki párt ugyan igyekezett elejét venni a PSUV földcsuszamlásszerű győzelmének, de a részvétel olyan alacsony volt, hogy számos szavazóhelyiség üresen állt. A venezuelai választási bizottság ugyanakkor 47 százalékos választói részvételről beszélt. És nem is szavaztak voltak sokan. 

Kevesen vannak, de remélem hamarosan többen lesznek és kifejezésre juttatják mit gondolnak az elmúlt időszakról.
- mondta egy szavazó. 

A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak utcai tüntetések, és a hatóságokkal vívott összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ