Cover
Külföld
Az internethasználók harmada 18 évesnél fiatalabb
2017-12-1106:24
UNICEF, internet, digitális szakadék
Legalábbis ez derült ki az ENSZ Gyermekalapjának jelentéséből. A világszervezet 2017-es beszámolója kiemeli, hogy a digitalizáció új lehetőségeket teremt, tanuláshoz, művelődéshez, ugyanakkor növeli az egyenlőtlenséget. A fiatalok 29 százaléka vagyis 346 millióan nem rendelkeznek internet hozzáféréssel. 
Az európai arányt tekintve 25 fiatalból egynek nincs internet hozzáférése, azonban Afrikában ötből háromnak nincsen. Aki hozzáfér a tartalmakhoz még nem biztos, hogy meg is érti, hiszen a honlapok több mint fele angol nyelvű. A dokumentumban az is olvasható, hogy nem mindig találnak olyan témákat az interneten, ami foglalkoztatja őket.  Ez az „infomációszegénység” - a jelentés szerint - még tovább növeli a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenséget. 

Pozitívumként említik, hogy a gyakorlókönyvekhez, oktatóvideókhoz, gyakorlati útmutatókhoz való hozzáférés olcsóbb lett, így az online világ lehetőséget nyújt a hátrányos helyzetű gyerekeknek is a tanuláshoz, szórakozáshoz. 

Az internet által lehetővé válik a digitális oktatás Brazília és Kamerun távol eső szegleteiben vagy éppen Afganisztánban, ahol a lányok nem hagyhatják el otthonukat.
- olvasható tovább a jelentésben. 

Az UNICEF mindenki számára megfizethető és minőségi internet-használatot szeretne, a „digitális tudást” már a kezdetektől fel kell venni az oktatásba. 
A szervezet megemlítette, hogy az Egyesült Államok fejlett országaiban is társadalmi különbségekhez vezet a digitális szakadék. 2015-ös adatok szerint ötmillió gyermek és fiatal nem rendelkezett internettel, így hátrányban kerültek az iskolában, mert nem fértek hozzá a feltöltött anyagokhoz. 

Ugyanakkor felhívták a figyelmet az internet negatív hatásaira is. A fiatalok gyakran belefuthatnak káros tartalmakba, veszélyes ismeretségeket köthetnek, illetve fokozódik a pszichológiai terror kockázata is. 

Az ENSZ Gyermekalapja ezért felszólította az országokat, fejlesszék a gyermekek ilyen típusú veszélyektől való megóvását célzó jogszabályaikat. 

MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ