Cover
Külföld
Továbbra is forrong Ciszjordánia
2017-12-0918:04
palesztin, jeruzsálem, donald trump, ciszjordánia
A világ számos pontján tiltakoztak Donald Trump döntése ellen, miszerint Jeruzsálemet elismeri Izrael fővárosaként. Emiatt még New Yorkban is utcára vonultak az emberek.
Donald Trump szerdán jelentette be, hogy a több világvallás számára is szent Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el. Jeruzsálem hovatartozása évtizedek óta az egyik legnagyobb akadálya a palesztin-izraeli békének. A döntés heves bírálatokat váltott ki, nemcsak a muzulmán országok és közösségek, hanem az Egyesült Államok szövetségesei körében is.
A palesztinok napok óta amerikai elnök ellen tüntetnek. A demonstrációkon elszabadultak az indulatok. A tiltakozók rátámadtak az egyenruhásokra, akik válaszul könnygázt és gumilövedéket vetettek be. Palesztin források szerint 2 ember életét vesztette, 760-an pedig megsebesültek Ciszjordániában a Donald Trump ellenes tüntetéseken. Az amerikai elnök nyugalomra intette a demonstrálókat. Az ENSZ rendkívüli ülésen tárgyalt a kialakult helyzetről. A tanácskozáson heves vita alakult ki.

A bűnpártolást el kell ismerni. Azzal, hogy az Egyesült Államok büntetlenséget adott Izraelnek, alkalmatlanná vált a békefolyamat vezetésére a régióban - nyilatkozta az ENSZ palesztin megfigyelője. Az amerikai ENSZ-nagykövet Izrael-ellenes elfogultsággal vádolta meg a szervezetet.

Éveken át az ENSZ felháborító módon az Izrael-ellenes indulatok egyik fellegvára volt. Az ENSZ többet ártott a közel-keleti béke ügyének, mint használt. Az Egyesült Államok mindkét fél szemében hiteles szereplő. Izraelt soha nem tudja megegyezésre kényszeríteni az ENSZ vagy országok más olyan csoportja, amely már bizonyította, hogy nem érdekli Izrael biztonsága - közölte Nikki Haley
Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Svédország és Olaszország közös nyilatkozatban tiltakoztak az amerikai elnök döntése miatt. A francia és a török államfő rá akarja beszélni Donald Trump vegye fontolóra döntésének megváltoztatását.

Kelet-Jeruzsálemet palesztin területnek tekintjük. Nem értünk egyet az amerikai döntéssel. Az ugyanis ellenkezik a Biztonsági Tanács határozataival, és rontja a béke esélyeit a régióban - mutatott rá a brit ENSZ-nagykövet.

Eközben légicsapásokat mértek izraeli harci gépek a Hamasz radikális szervezet létesítményeire a Gázai övezetben. Palesztin források szerint 3 ember meghalt, 25 ember megsebesült. A támadást azután hajtották végre miután a zsidó államra három rakétát is kilőttek palesztin területről.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ