Cover
Külföld
Szükségállapotot hirdettek Kaliforniában
2017-12-0915:52
kalifornia, erdőtűz
Szükségállapotot hirdetett az amerikai elnök Kaliforniában a pusztító erdő- és bozóttüzek miatt. Néhány nap alatt 500 ház vált lakhatatlanná és több mint 200 ezer ember kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát.
Öt napja küzd csaknem 10 ezer tűzoltó, hogy megfékezze a Dél-Kaliforniában pusztító tüzet. A folyamatos szél miatt azonban lassan halad az oltás. Már félezer lakóépület égett le és több mint kétszázezer embert kellett kitelepíteni. A becslések szerint az anyagi kár meghaladja a 9 milliárd dollárt.
"Megfeszítetten dolgozunk azon, hogy megfékezzük a tüzet. Azon fáradozunk, hogy el tudjuk szigetelni a tüzet, hogy ne tudjon tovább terjedni. A szél nagyon erős és ez a következő napokban sem fog változni. Több ezer tűzoltó próbálja eloltani az erdőtüzeket"
Miután a lángok már elérték a Los Angeles környéki hegyeket is, az amerikai elnök szükségállapotot rendelt el Kaliforniában. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az államnak szövetségi forrásokból nyújtsanak segítséget. Mintegy 23 ezer háztartásban nincs áram Los Angeles és Ventura megye egyes körzeteiben.

A Dél-Kaliforniában tomboló természeti csapás komoly gazdasági károkat okoz. Az avokádótermés nagy része megsemmisült, ami több százmillió dolláros veszteséget jelent.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ