Cover
Külföld
Robert Fico nem indul a választásokon
2017-12-0815:30
Robert Fico, Szlovákia, választás
A szlovák miniszterelnök maga jelentette be, hogy nem indul a 2019-es elnökválasztáson.
A kormányfő elmondta, hogy a pártja, az Irány-Szociáldemokrácia, a modern Szlovákia legsikeresebb politikai projektje, melynek célja természetesen a 2020-ban esedékes parlamenti választások megnyerése. Fico korábban azt mondta, addig marad a politikában, amíg lesz igény szolgálataira. 

A mostani bejelentés nem okozott különösebb meglepetést, az időzítés viszont annál inkább. Fico egy nappal pártja országos kongresszusa előtt, valamint a párt alelnökének távozása után tette meg. A döntés azért sem meglepő, mert a kormányfő nagy politikai kockázatot vállalt volna, ha ismét megpályázza az államfői posztot, tekintve, hogy 2014-ben elveszítette Andrej Kiskával szemben. 

Egyebek mellett felszólította az államfőt, hogy tartsa tiszteletben az alkotmánybíróság döntését, és minél hamarabb nevezze ki a testület hiányzó bíráit, azon jelöltek közül, akiket a törvényhozás már két éve megválasztott. Andrej Kiska ennek a kötelezettségének azóta sem tett eleget. Az államfő tétlensége miatt indított eljárásban maga az Ab hozott döntést a napokban, ebben megállapították, hogy az államfő megsértette a jelöltek alkotmányos jogait. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ