Cover
Külföld
Megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásáról
2017-12-0819:11
brexit, Theresa May, Jean-Claude Juncker
A kiválás legfontosabb feltételeiről Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő számolt be. Az Európai Bizottság a megállapodást követően javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, erről a jövő heti EU-csúcson döntenek majd az uniós államok vezetői.
Korán reggel kezdődtek a tárgyalások Brüsszelben, ahol Theresa May brit kormányfőt fogadta Jean-Claude Juncker bizottsági elnök. A sietős kézfogás és a mosoly azonban már nem feszültséget, hanem megkönnyebbülést sugárzott. Hosszú hónapok tárgyalásai után sikerült megállapodni a brit kilépési folyamat főbb feltételeiről, így az Európai Bizottság javaslatot tett a második tárgyalási szakasz megkezdésére. 

Az Európai Bizottság elnöke kielégítőnek nevezte az előrelépést az ír-északír határellenőrzés, a pénzügyi elszámolás, valamint az állampolgári jogok terén is. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez egy kompromisszumos egyezmény, amely még nem végleges. 

Hadd fogalmazzak egyértelműen: még sok dolgunk van. Ez nem a végleges szerződés, hanem csak egy megállapodás, amely alapján a felek főtárgyalói megfogalmazzák a szerződést. Azt pedig a brit parlamentnek és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.
- húzta alá Jean-Claude Juncker. 

Theresa May ugyanakkor arról beszélt, hogy a megállapodás teljes körűen biztosítja az uniós és a brit állampolgárok jogait, egyúttal azt is garantálja, hogy nem állítják vissza a szigorú határellenőrzést Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Azt is kiemelte, hogy országa mély és különleges partnerségre törekszik az Európai Unióval. 

Megtaláltuk a megoldást arra, hogy miként biztosítsuk a pénzügyi stabilitást, valamint alapvető fontosságú Észak-Írországgal kapcsolatban, hogy a szerződés garantálja a schengeni típusú könnyített határellenőrzést, ugyanakkor szavatolja Nagy-Britannia egységét is.
- mutatott rá Theresa May. 

Észak-Írország különleges státuszt szeretne kapni a Brexit után, ami azt jelentené, hogy tagja maradna a vámuniónak és a közös piacnak. Erre csak egyedi szerződés megkötésével van lehetőség. Az ír unionista párt úgy látja, hogy bár történt előrelépés, de további közös munkára van szükség a megnyugtató rendezéshez. 

Vannak még tisztázásra váró kérdések, különösen a törvények összehangolása terén. Ezeket meg kell oldani. Természetesen addig nincs kilépési szerződés, míg ezeket az ügyeket nem tisztáztuk.
- utalt a konzervatívok koalíciós partnere arra, hogy nem szavazzák meg Londonban a kilépési törvényt, ha feltételeiket nem veszik figyelembe. 

Később Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bejelentéssel kapcsolatban arról számolt be, hogy kérte a britek által szorgalmazott átmeneti időszakról szóló tárgyalások megkezdését a tagállamoktól, azonban ennek a lehetőségnek komoly feltételei lesznek az EU részéről. 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ