Cover
Külföld
Lemondott a lengyel miniszterelnök
2017-12-0806:30
lengyelország, pis
Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja Beata Szydlót a lengyel miniszterelnöki poszton - jelentette be a kormányzó Jog és Igazságosság szóvivője. Az új kormányt kedden iktathatják be, az esetleges személycserék viszont csak januárban várhatóak.
A jó külföldi kapcsolatokkal rendelkező Morawieckitől azt remélik Lengyelországban, hogy enyhíti a Varsó és Brüsszel között fennálló feszültséget. Szydlo lemondását a hét elejétől emlegette komolyabban a lengyel sajtó, végül
a változó nemzetközi helyzettel összefüggő új kihívásokra
hivatkozva a párt elfogadta lemondást. Az új kormányfő személyét feltehetően elfogadja Andrzej Duda elnök is, és megbízza Morawieckit az új kormány megalakításával.

A kabinet az utóbbi hónapokban növekvő társadalmi támogatottságot élvezett, az egyik legfrissebb felmérés szerint 44 százalékot ért el. Morawiecki fő érdemeiként a PiS politikusai az egyenletes gazdasági fejlődést, az innováció támogatását, az infrastrukturális beruházások finanszírozásának biztosítását emlegetik. Kiemelik a lengyelországi bankszektor nagy részének visszavételét a lengyel pénzintézmények által, valamint az hatékonyabb behajtását is, melynek köszönhetően finanszírozhatók a kormány szociális programjai, köztük az 500+ nevű családtámogatási program.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ