Cover
Külföld
Halálos áldozata is van a palesztin tüntetéseknek
2017-12-0819:41
tüntetés, donald trump, izrael
Jeruzsálemben és Betlehemben is összecsaptak a palesztin tüntetők az izraeli hatóságokkal. A zavargásokban két ember életét vesztette, több mint 200-an pedig megsérültek. Az egyenruhások könnygázt és vízágyút is bevetettek. A radikális Hamász világszerte arra szólította a palesztinokat, hogy vonuljanak az amerikai nagykövetségek elé.
Csatatérré változtak Betlehem utcái. A ciszjordániai városban a pénteki ima után kezdődtek a Donald Trump ellenes tüntetések. A tiltakozók kövekkel dobálták meg a kivezényelt izraeli erőket, akik válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be. 

Kisebb dulakodások voltak Jeruzsálemben is az Óvárosba vezető Damaszkuszi kapunál. Extra rendőri egységeket vezényeltek Jeruzsálembe és környékére, különösen az Óvárosba, hogy megakadályozzák a zavarkeltést. 

Eddig nem korlátoztuk a muszlimokat, hogy felmenjenek a Templomhegyre.
– közölte az izraeli rendőrség szóvivője. 

Mára a harag napját hirdették meg a muszlim világban, amiért az amerikai elnök szerdán elismerte Izrael fővárosának Jeruzsálemet. A radikális iszlamista Hamász péntektől újabb intifádát, azaz palesztin felkelést hirdetett. Amikor az amerikai elnök ilyen döntést hoz, igazságtalan politikát folytat, a régiót pedig erőszakba taszítja. Olyan üzenetet küld a fiataloknak, hogy a béke és a párbeszéd nem győzhet, csak erőszakot eredményez – vélekedett egy jeruzsálemi férfi. 

Nemcsak Ciszjordániában váltott ki heves tiltakozóakciókat az amerikai elnök döntése. A bangladesi Dakkában háromezer muszlim vonult az utcára. Indonéziában és Malajziában is tüntetéseket tartottak. Az afgán fővárosban, Kabulban pedig amerikai zászlókat égettek, de voltak demonstrációk Irakban, Pakisztánban, Szomáliában, Jordániában, Egyiptomban és Szíriában is. 
Amíg az arab világ tüntetésektől hangos, az amerikai elnök a Fehér Házban a hivatalos hanuka gyertyagyújtáson ünnepelt. 
Egészen biztos vagyok benne, hogy nagyon sok boldog ember van most itt. Jeruzsálem, köszönöm! Nagyon örülünk, hogy vendégül láthatjuk önöket a Fehér Házban.
- hangsúlyozta az eseményen az amerikai elnök. 

A külügyminiszter eközben bejelentette: az Egyesült Államok valószínűleg két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ