Cover
Külföld
Tisztújító kongresszust tartott a német jobboldali AfD
2017-12-0412:21
afd, németország
Tisztújító kongresszust tartott a hét végén a jobboldali Alternatíva Németországnak a szövetségi parlament. Az AfD az első párt, amely az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniótól (CDU) és a Horst Seehofer bajor kormányfő vezette testvérpárttól, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra elhelyezkedve tartósan országos tényezővé vált a német belpolitikában.
A kétnapos hannoveri kongresszuson megerősítették tisztségében Jörg Meuthen társelnököt, európai parlamenti képviselőt. A pártból kilépett másik társelnök, Frauke Petry helyére Alexander Gaulandot választották meg.
A vezető testületek összetétele és a kongresszusi beszédek alapján tovább erősödött a német sajtóban radikális jobboldalinak is nevezett nemzeti konzervatív szárny. Folytatódott a mérsékeltebb irányzatok befolyásának csökkenése, és az AfD változatlanul Angela Merkel kancellár tevékenységének, illetve a menekültek és más bevándorlók, valamint a muzulmán vallás németországi jelenlétének bírálatára építi politikáját. A párt a migrációs válság elmélyülésével ismét felkapaszkodott, a kormány menekültpolitikájának bírálatára építve, és a szeptemberi Bundestag-választáson a szavazatok 12,6 százalékát kapta meg.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ