Cover
Külföld
Hawaii: újra megszólalnak a légvédelmi szirénák
2017-12-0211:00
hawaii, sziréna, észak-korea
Újra üzembe állították a légvédelmi szirénákat Hawaii-on. Az első teszt tegnap volt és mostantól minden hónapban próbariadót tartanak. Az intézkedésre azért van szükség, mert Észak-Korea ezen a héten ismét ballisztikus rakétát lőtt ki, ez az új típusú rakétájuk pedig képes elérni az USA bármely területét.
A hidegháború vége óta nem volt példa arra, hogy Hawaii egy nukleáris támadást jelző szirénát teszteljen. A sziget ezzel az első amerikai állam lett, amely elkezdte felkészíteni a lakosságot egy Észak-Koreából érkező esetleges rakétatámadásra. A polgári védelem egyik munkatársa elmondta, nem az a cél, hogy megfélemlítsék a lakosságot, hanem az, hogy abban az esetben, ha bekövetkezne egy támadás automatikusan cselekedjenek. Egy észak-koreai rakéta 15, legfeljebb 20 perc alatt elérné a térséget. Ha erre sor kerül, akkor szirénákon kívül televíziós, rádiós és internetes felvilágosításokkal is találkozhatnak a lakosok.
A Hawaii Védelmi Hivatal szerint a lakosság 90 százaléka túlélne egy észak-koreai atomcsapást, de a helyieknek fel kell készülniük arra, hogy akár 14 napot is óvóhelyen kell tölteniük.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ