Cover
Külföld
Nem találják a tengeralattjárót
2017-12-0115:00
Tengeralattjáró
Az eltelt hosszú idő miatt már biztosan meghalt a 44 tengerész. A keresést tovább folytatják, a tengeralattjáró megtalálásához külföldi segítséget is igénybe vesznek.
A San Juan tengeralattjáróról utoljára november 15-én érkezett hír. Eltűnése előtt a kapitány az egyik akkumulátorkamrában keletkezett elektromos problémáról számolt be. Ezt követően kapott parancsot arra, hogy térjen vissza a fővárostól 400 kilométerre délre lévő Mar del Plata-i támaszpontra.
Szakértők akkor azt mondták, hogy személyzetnek egy hétre, legfeljebb tíz napra elegendő a levegője. Kétszer annyi nap telt el, mint ami alatt élve lehetett volna kimenteni a legénységet
„Jelenleg a műveletekben részt vett alakulatok által összegyűjtött adatokat elemezzük. A következő fázisba a tengeralattjáró megtalálása is beletartozik” - mondta az argentin tengerészet szóvivője. A szóvivő azt is hozzá tette, hogy közel másfélmillió négyzetmérföld óceánfeneket kutattak át radarral, de nem találták nyomát a tengeralattjárónak. A mindeddig sikertelen mentésben 28 hajó, kilenc repülőgép és 4 ezer ember vett részt 18 országból.
A legénység hozzátartozóit az is elkeserítette, hogy az argentin hatóságok több mint egy hét után ismertették a nemzetközi atomfelügyelet jelentését, amely szerint víz alatti robbanást észleltek abban a térségben, ahonnan utoljára jelentkeztek be a tengeralattjáróról.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ