Cover
Külföld
Segítenének az afrikai migránsoknak
2017-11-3010:00
menekültek
Az embercsempészek áldozatainak gyors evakuálásáról állapodtak meg az Afrikai Unió és az Európai Unió csúcstalálkozóján Elefántcsontpart fővárosában. Az Európai Tanács elnöke szerint az Afrikában tartózkodó migránsok helyzete tarthatatlan. A tanácskozáson hazánkat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.
Folyamatosan dolgozik a parti őrség a Földközi-tengeren. A rossz idő ellenére naponta több százan indulnak el Afrikából Európa irányába. 2015 óta több mint 1,5 millió migráns érkezett az unió tagállamaiba.
Az elefáncsontparti csúcstalálkozónak a kiemelt témája a menekültválság. A tanácskozáson a résztvevők úgy döntöttek, hogy evakuálják az embercsempészek Líbiában rekedt áldozatait, széles körű együttműködést hoznak létre annak érdekében, hogy leszámoljanak az emberkereskedőkkel, valamint úgy határoztak, hogy a Nemzetközi Migrációs Szervezet segítséget fog nyújtani minden olyan afrikainak, aki vissza akar térni hazájába.
Az Unió főként gazdasági segítségnyújtással tartóztatná fel a Földközi-tengeren át Európa felé özönlő embertömeget.
A fiatal afrikaiak rettenetes állapotok között élnek Líbiában. Az elmúlt hetekben megrázó felvételeket láttunk arról, hogy az emberkereskedők hogyan bánnak az emberekkel. Tavaly 5 ezer ember fulladt a Földközi-tengerbe miközben megpróbálta elérni Európát.
A találkozó házigazdája, az elefántcsontparti elnök pokoli tragédiának nevezte az afrikai migránskrízist. Hatalmas felháborodást keltett pár hete amikor CNN hírtelevízió bemutatott egy olyan összeállítást, amelyen az látható ahogy afrikaiakat rabszolgának adnak el Líbiában.
Az eladott menekültekről készített képsorok emlékeztetnek bennünket arra, hogy sürgősen cselekednünk kell mert ez a helyzet tarthatatlan. Minden országnak erősítenie kell az együttműködést és munkalehetőséget kell biztosítanunk a bajbajutott embereknek. Minden államnak joga van ahhoz, hogy ellenőrizze a határait, de eközben tiszteletben kell tartani a menekültek jogait is - közölte az ENSZ főtitkára
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ