Cover
Külföld
A svédeknek elegük van a megfélemlítésből
2017-11-2921:00
svédek, migránsok, bevándorlók, menekültek
Már évek óta Svédországban a legmagasabb a megerőszakolások száma a világon. A riasztó rendszerek piaca virágzik, a lakosok rettegnek és nem mernek az utcára menni.
A tömeges bevándorlás ellen kampányol a harmadik legerősebb svéd párt. A szélsőjobboldali Svéd Demokraták korlátoznák a migránsok érkezését és támogatnák azok hazatelepülését, akik nem akarnak asszimilálódni a svéd társadalomba. A skandináv országban jövő szeptemberben tartanak parlamenti választásokat, de a párt már most közzétett egy migrációellenes kampányfilmet.
„Ti szociáldemokraták, ti mérsékeltek, ti, a svéd média, mind rosszul tudtátok: a tömeges bevándorlás nem kifizetődő - mi ezt már tudjuk. Tudjuk, hogy valójában óriási terhet és megszorítást jelent a társadalmunknak.” - így kezdődik a Svéd Demokraták kampányfilmje, amelyet kevesebb mint egy hete tettek közzé és eddig több mint 300 ezren láttak.
A vádirattal felérő szöveg szerint a Svédországot évtizedek óta kormányzó szociáldemokraták a migránsok beengedésével olyan társadalmat kreáltak, amelyben a családok elköltöznek, mert nem érzik magukat biztonságban az otthonukban. Svédország olyan lett, ahol a jóléti társadalom szétesik, ahol a nőket csoportosan megerőszakolják, a kislányokat megcsonkítanak, és akaratuk ellenére férjhez adnak. A Svéd Demokraták szélsőséges, náci gyökerű pártnak számít, de ennek ellenére erős a támogatói bázisa. Stabilan a harmadik a közvélemény-kutatásokban, a 2014-es választásokon pedig bőven megduplázta parlamenti helyeinek számát.
Ugyan a többi párt nem hajlandó együttműködni a Svéd Demokratákkal, de ha képes tovább erősödni, akár megkerülhetetlenné is válhat a skandináv ország politikai életében. A stockholmi kormány engedékeny bevándorláspolitikája és a migránsok által elkövetett merényletek mind összetartják, vagy akár növelik is a párt szavazóbázisát.
A kampányfilm szerint Svédország egy részében polgárháború folyik egymással rivalizáló bandák között, kocsik égnek, ápolókat vernek meg, rendőrségeket robbantanak fel, rendőrökre lőnek rá. A filmben megszólítják a svéd kormányt is, amely ugyan felelősségteljesebb bevándorláspolitikát ígér, de mégis folytatódik a külföldiek tömeges érkezése, és tízezreket hagynak illegálisan tartózkodni az országban.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ