Cover
Külföld
Merényletet hiúsiítottak meg az ausztrál hatóságok
2017-11-2813:00
merénylet, terror, melbourne
Letartóztattak egy 20 éves ausztrál férfit, mert a gyanú szerint merényletet akart szilveszterkor végrehajtani. A szomáliai származású muszlim fiatalembert a kommandósok fogták el Melbourne egyik elővárosában, amikor automata lőfegyvert akart vásárolni egy fegyverkereskedőtől.
A férfi Melbourne központjában a Federation Square-en akart lövöldözni. A jelenlegi bizonyítékok szerint terrortámadást akart elkövetni és ennek érdekében megpróbált fegyverhez jutni. „Azt tudjuk, hogy szilveszterkor a Szövetségi téren válogatás nélkül akart lövöldözni, annyi embert megölni, amennyit csak tud” - hangsúlyozta Victoria állam egyik főrendőre. Az eddigi információk szerint a férfi egyedül tervezte a támadást és újabb letartóztatás nem várható az ügyben. A férfi akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.
Ausztrália második legnagyobb városának központjában tavaly szilveszterkor félmillióan köszöntötték az új évet. A más országokban elkövetett terrortámadásokat mintának tekintő férfi éppen ezért szemelte ki a helyszínt. A rendőrség viszont már január óta megfigyelte az Iszlám Állammal szimpatizáló férfit. Az ország terrorelhárítása kiemelten foglalkozik azzal, hogy a közelgő ünnepi szezon rendezvényei biztonságosak legyenek. Melbourne-ben tavaly karácsony előtt is megakadályoztak egy merényletet. Az elővigyázatosság azért is indokolt, mert szintén tavaly, december 30-án Sydney-ben őrizetbe vettek egy férfit, aki szilveszterre tervezett terrortámadást. Ausztráliában máskor is történt már az Iszlám Állammal összefüggő terrorakció. Három éve egy büntetett előéletű, ausztrál állampolgársággal rendelkező iráni menekült ejtett túszokat Sydney-ben egy kávéházban. Két embert meggyilkolt, mielőtt végeztek vele a rendőrök.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ