Cover
Külföld
Újra a szociáldemokratákkal kormányozna Merkel
2017-11-2715:45
angela merkel, koalíció, németország
A kormányalakítás lehetőségéről tárgyalna a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) Angela Merkel. A német kancellár azért egyeztetne Martin Schulzékkal, mert kudarcba fulladtak a koalíciós tanácskozások a Zöldekkel és a liberálisokkal. Több CDU-s politikus azonban úgy látja, leghamarabb januárban kezdődhet érdemi konzultáció a pártok között.
Angela Merkel német kancellár jelentősen vesztett népszerűségéből a szakértők szerint a menekültpolitikája miatt. Ezt a szeptemberi választás eredménye is jól mutatja, hiszen a kereszténydemokraták nyertek, de az előző szavazáshoz képest jóval kevesebb voksot kaptak. Így Merkelnek koalíciós kormányt kell alakítania. A koalíciókötésről szóló nyolchetes tárgyalások a múlt héten azonban végleg kudarcba fulladtak.
Angela Merkel bejelentette, hogy pártja, valamint a Keresztényszociális Unió (CSU) hajlandó komoly, elkötelezett és tisztességes tárgyalást kezdeni Martin Schulzékkal.
„Németországnak stabil kormányra van szüksége. Az Európai Unió előtti kihívások megválaszolásához és a nagy nemzetközi válságok megoldásához is elengedhetetlen, hogy országunk megőrizze cselekvőképességét"
- hangsúlyozta a kancellár. Merkel pártjának több vezető politikusa is arról számolt be, hogy leghamarabb jövő év elején kezdődhetnek ismét érdemi tárgyalások a koalíciókötésről a CDU, a Keresztényszociális Unió és a szociáldemokraták között.
Thomas de Maizière belügyminiszter szerint az SPD hibázott, amikor már a választás előtt elkötelezte magát az ellenzéki szerep mellett. A tárcavezető egy lapinterjúban úgy fogalmazott, az ország érdekében Martin Schulzéknak el kell távolodniuk ettől az állásponttól. A kereszténydemokraták és keresztényszocialisták, illetve a szociáldemokraták 2013-ban kezdett kormányzati együttműködésének folytatása nagyban függ attól, megtalálja-e a közös nevezőt a CDU és az SPD. A koalíciókötés következő fontos állomása a szociáldemokraták december 7-én kezdődő háromnapos kongresszusa lehet. A pártnak döntést kell hoznia a nagykoalíció folytatásáról szóló egyeztetések megkezdéséről.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ