Cover
Külföld
Közeledik egymáshoz a CDU és az SPD
2017-11-2713:00
merkel, koalíció, németország
Izgalmas fordulatot hozott a hét eleje a német belpolitikában. A nagykoalíciós kormányzástól korábban elzárkózó szociáldemokraták bejelentették, hogy készek tárgyalásokat folytatni a CDU-val. Angela Merkel német kancellár amiatt egyeztetne a Martin Schultz pártjával, mert a koalíciós tárgyalások a múlt hét elején liberális FDP-vel és a Zöldekkel végleg összeomlottak.
Angela Merkel a CDU elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a CDU és a Keresztényszociális Unió szövetsége hajlandó komoly, elkötelezett és tisztességes tárgyalást kezdeni a szociáldemokratákkal a 2013-ban kötött kormánykoalíció további folytatásáról. A kancellár azt is elmondta, hogy Németországnak stabil kormányra van szüksége, az Európai Unió előtti kihívások megválaszolásához és a nemzetközi válságok megoldásához is elengedhetetlen, hogy Németország megőrizze cselekvőképességét.
Martin Schulz sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „Természetesen nem tudjuk, mi lesz a tárgyalások kimenetele. Konkrét tervek egyelőre nincsenek. Bármilyen megoldás szóba jöhet, annak ellenére, hogy elleneztem a nagykoalíció megkötését, a kisebbségi kormányzást és az új választások kiírását.” Frank-Walter Steinmeier államfő csütörtökön fogadja hivatalában a három pártelnököt. A koalíciókötés következő fontosabb állomása december 7-e lesz, mivel a szociáldemokraták ekkor tartják három napos kongresszusukat, ahol a döntenek a nagykoalíciós tárgyalások megkezdéséről. CDU-s politikusok többen azon a véleményen vannak, hogy legkorábban januárban ülhetnek tárgyalóasztalhoz a pártok.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ