Cropped landscape
Belföld
Műhelyiskolák segítik a leggyengébb tanulókat
2019-03-3007:35
A lemorzsolódással veszélyeztetett diákok egy rugalmas időtartamú, akár fél év alatt is elvégezhető képzés révén maradhatnak a rendszerben — árult el a Magyar Nemzetnek újabb részleteket a szakképzés átalakításáról az innovációs tárca. Ezek lesznek a műhelyiskolák, ahol teljes mértékben a praktikus, gyakorlati tudnivalókra helyezik a hangsúlyt: klasszikus matekfeladatok helyett anyagszükségletet számolnak, kötelező olvasmányok helyett használati utasítást értelmeznek.
Senkit nem hagy kiesni a szakképzési rendszerből a kormány anélkül, hogy egy utolsó mentsvárat ne biztosítana. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által szorgalmazott műhelyiskolák bevezetésével azok a tanulók kaphatnak még egy lehetőséget, akik nagy valószínűséggel a szakiskolát sem tudnák sikerrel elvégezni. 
 
Az új képzésforma révén azonban piacképes részszakképesítést szerezhetnek, és így nem maradnak bizonyítvány nélkül. 
 
A műhelyiskolák bevezetése a Szakképzés 4.0 nevű ágazati stratégia egyik fontos újítása lesz. A klasszikus iskolai környezetben kudarcot valló fiatalok itt csak nagyon minimális közismeretet tanulnának, így több sikerélményük lehet. 
 
A képzés a műhelyben zajlik, az oktató a „mester”, a pedagógusnak itt csak mentorszerepe van – avatta be a lapot a részletekbe a szaktárca, hozzátéve: ezen képzésforma esetén a kulcskompetenciák megerősítése a legfőbb cél, a tanulók ezért projektfeladatokat fognak végezni, használati utasítást értelmeznek vagy éppen anyagszükségletet számolnak majd. 
 
A képzés időtartamával kapcsolatban azt közölték: a műhelyiskola rugalmas időtartamú, de a tervek szerint reálisan 6–12 hónap alatt végezhető el. 
 
Az innovációs minisztérium kiemelte: a következő időszak egyik legfontosabb feladata a végzettség nélküli iskolaelhagyás további visszaszorítása. 
 
A lemorzsolódással veszélyeztetettek száma ugyanakkor már az elmúlt két évben is jelentősen csökkent. A mérséklődés minden iskolatípusban megfigyelhető, azonban a legnagyobb mértékű a szakképzésben volt: a veszélyeztetett diákok aránya a szakgimnáziumokban 12,21 százalékról 8,55 százalékra, a szakközépiskolákban 18,03 százalékról 14,83 százalékra apadt – hangsúlyozta a minisztérium. 
 
A Szakképzés 4.0 stratégia alapján készülő cselekvési tervet a tárca még tavasszal a kormány elé viszi. Az osztrák mintára megreformált rendszerben a szakgimnáziumok 4+1 éves képzési struktúráját a technikum ötéves képzése váltja fel, amelynek zárásaként a négy közismereti tárgyból kell érettségizni, az ötödik vizsgatárgyat pedig a szakmai vizsga váltja ki, emelt szintű érettséginek megfeleltetve. 
 
A másik fontos cél a szaktanárok utánpótlásának biztosítása, amit béremeléssel, valamint vállalati szakemberek óraadóként való bevonásával oldanának meg.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ