Cropped landscape
Belföld
Neveléstudományi kutatóközpont alakult a Debreceni Egyetemen
2019-03-2714:33
Megalakult a Debreceni Egyetemen (DE) a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) neveléstudományi kutatóközpontja. Az intézmény létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást szerdán tudományos konferencia keretében írták alá az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az intézet és az egyetem képviselői.
Beneda Attila, az Emmi családpolitikáért felelős helyettes államtitkára egyedülállónak nevezte az intézményes kapcsolat kialakulását a tárca családügyi háttérintézménye és a "családbarát" Debreceni Egyetem között. 
    
"Nincs vagy kevés olyan magasztos eszme létezik, mint a családok segítése" - mondta, és meggyőződésének adott hangot, hogy a kutatóközpont munkája is hozzájárul a kormány családpolitikájának megvalósításához, amelynek két pillére a munkára épülő társadalom és az, hogy "a megerősödő családok erős szövete viszi a nemzetet előre". 
    
A helyettes államtitkár szerint a jelenlegi az első olyan kormány, amely "érdemben igyekszik foglalkozni a magyarság sorskérdéseivel", köztük a családok helyzetével. 
    
Beneda Attila felidézte, hogy a 2010 óta megvalósuló családpolitikai intézkedések évről évre új ágakkal bővülnek, idén ez a családvédelmi akcióterv. A nemzetközi érdeklődés azt mutatja: "a külföld leesett állal hallgatja, hogy ez a kis ország miket tud tenni a családok érdekében" - fűzte hozzá. 
    
Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese szerint az új neveléstudományi kutatóközpont is hozzájárul ahhoz, hogy a családkutatások javát mielőbb átültessék az oktatásba. 
    
Bács Zoltán, az egyetem kancellárja kiemelte: az egyetemen folyó munka minden szegmensének - oktatás, kutatás, gazdaságépítés, nevelés - a középpontjában az ember áll, és ebben rendkívül fontos a családok szerepe. 
    
Fűrész Tünde, a KINCS elnöke mások mellett névadójukat, Kopp Mária professzort idézte: "szülessenek meg a kívánt és tervezett gyerekek", és azt mondta, intézetük szakpolitika-orientáltan segíti a család- és népesedéspolitikát. 
    
Rendszeresen rendeznek KINCS-estéket, amelyek a "szellemi holdudvar számára" biztosítanak találkozási lehetőséget. Áprilisban Családbarát fordulat Európáért címmel rendeznek nemzetközi konferenciát, júliusban pedig a Család- és Népesedéstudományi Tudományos Tanács is megalakul. 
    
Engler Ágnes, a KINCS neveléstudományi kutatóközpontjának vezetője kifejtette: a család minden társadalomtudományi vizsgálatban megkerülhetetlen tényező. 
    
Kutatásaik fókuszában a családon belüli informális nevelés, az intézményes nevelés és oktatás, a család és az iskola együttműködése, a családi életre nevelés, és a családbarát szemlélet a társadalomban és a gazdaságban témakörök állnak - jelezte a kutatásvezető.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ