Cropped landscape
Belföld
Átvenné az irányítást az ország legfontosabb bírósága felett a Soros-hálózat egyik kedvenc bírója
2019-03-2715:51
Megalapozottnak tűnő híresztelések szerint a ballib sajtó és a Soros-hálózathoz köthető szervezetek által felkapott Országos Bírói Tanács (OBT) egyik tagja, Vadász Viktor a Fővárosi Törvényszék élére pályázik - írja a Tűzfalcsoport. Ha igaz, a lépése lehet puszta provokáció is: ha nem nyer, épp az Európai Parlamenti (EP) választások előestéjén adódik majd lehetősége arra, hogy telesírhatja a hazai és nemzetközi sajtót, mondván itt tényleg dübörög a diktatúra; a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), az Igazságszolgáltatási Tanácsok Európai Hálózata (ENCJ) és mindenféle NGO konferenciáján elpanaszolhatja mindenkinek, hogy az Orbán-kormány felszámolta a bíróságok függetlenségét; mindemellett OBT-s tagtársa, Vasvári Csaba mintájára még pereket is indíthat arra hivatkozva, hogy a törvényszéki elnök széke neki igen is jár.
Ha viszont nyer, az ország legnagyobb és legfontosabb bírósága egy, a Soros György fizetési listáján szereplő Helsinki Bizottsággal szoros kapcsolatban álló bíró irányítása alá kerül. A blog pár napja arról írt, hogy a Helsinki április elején kormánykritikus pódiumbeszélgetést tart, amelynek meghívott előadói között ott van Vadász is, aki 2013-tól 2014 végéig a Magyar Igazságügyi Akadémia (MIA) igazgatója volt. A MIA a bírók képzési központja, ahová az évtized közepén olyan NGO-k kaptak meghívást “érzékenyítő tréningek” tartására, mint a Háttér Társaság a Melegekért és a Patent Jogvédő Egyesület, és természetesen a Magyar Helsinki Bizottság is. Az április Helsinki est központi témája a közigazgatási bíróságok átalakítása lesz. Erről a Soros-párti NGO-k és a ballib politikusok és lapok előszeretettel állítják, hogy a kormányhoz lojális bírókkal feltöltött szervezet lesz. Ez nyilvánvalóan hazugság, hiszen az új bíróság törzsgárdáját a jelenleg is aktív közigazgatási bírók alkotják majd. A Tűzfalcsoport szerint rávilágít ugyanakkor a sorosisták kétszínűségére is. Abban ugyanis nyilvánvalóan nem látnak kivetnivalót, ha egy hozzájuk közel álló bíró, mondjuk Vadász Viktor átveszi a Fővárosi Törvényszék irányítását. Vadász ráadásul lekötelezettje is lehet a Helsinkinek, mert egy személyiségi jogi perben a Soros-párti jogvédők egyik ügyvédje látja el a képviseletét. Ismert továbbá, hogy közeli jó barátja, “elv- és harcostársa” Matusik Tamás, aki korábban a Helsinki magyarországi büntetőjogi reformmal kapcsolatos projektjének felkért szakértője volt. Ennyit tehát arról, ki, mely erő próbál a bíróságokon belül befolyást szerezni - jegyzi meg a blog. 

Érdemes megemlíteni továbbá, hogy a pályázatával Vadász Viktor arról is lerántotta a leplet, hogy milyen képmutató is ő valójában. A rendszerkritikus Országos Bírói Tanács ugyanis tavaly készített egy tervet, amit aztán az LMP karolt fel, a bírósági igazgatás reformjára. Ebben egyebek közt az áll: “Amennyiben a jogalkotó valódi és tényleges felügyeleti jogkört szánt az OBT-nek, mindenképp szükségesnek tartanánk összeférhetetlenségi szabály megalkotását, amely szerint nem lehet az OBT tagja az OBH elnökének munkáltatói jogkörébe tartozó bírósági vezető és ezek hozzátartozója.” Vadász ehhez képest OBT tagként pályázik a Fővárosi Törvényszék élére és semmi jelét nem adja annak, hogy megválasztása esetén kész lenne lemondani az tanácsban elfoglalt helyéről. Ez pedig inkább azt erősíti, hogy az indulása pusztán a politikai zavarkeltést szolgálja.

Tűzfalcsoport
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ