Cropped landscape
Belföld
Farkas Örs: Hosszú távon a Fidesznek kell elgondolkodnia a néppárti tagságról
2019-03-2007:28
A Fidesz esetleges kizárása az Európai Néppártból nem szolgálja sem a pártcsalád, sem pedig Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje, frakcióvezetőjének az érdekeit – hívta fel rá a figyelmet Farkas Örs politológus az ECHO TV Jó reggelt című műsorában annak kapcsán, hogy az Európai Néppárt politikai közgyűlése szerdán dönt a Fidesz tagságáról. Az elemző közlése szerint a május 26-i európai parlamenti választásig az Európai Néppártnak sem lehet célja, hogy ne a Fidesszel egy platformon maradjon, ugyanakkor a jövőben a magyar kormánypártnak is el kell döntenie, hogy kíván-e olyan közösségben maradni, amely az elmúlt években egyáltalán nem állt ki mellette és amelyben egyre nagyobb teret kapnak a liberális eszmék. 
Az Európai Néppárton belül azok a típusú ellentétet, amelyeket a migrációs válság felszínre hozott, jó ideje jelen vannak, a Fidesz és mellette mások is egyszerűen azt mondták, eddig és ne tovább. Farkas Örs elmondta, a migráció kérdéskörében nem egyedül Orbán Viktor miniszterelnök fogalmaz meg sarkalatos véleményt. hanem adott esetben az olaszok, vagy a szlovének is. A politológus nyilvánvalónak nevezte, hogy az Európai Bizottság elnöki posztjára készülő Manfred Weber felismerve azt, hogy adott esetben a Néppárt nem lesz képes ebbe a pozícióba juttatni, keresi együttműködést más európai parlamenti pártcsaládokkal is. 

A szocialistákkal ez sajnos már kvázi kézenfekvőnek tűnhet, a nagyobb kérdés, hogy emellé a liberális, vagy a jobboldali ág csatlakozik be. Jelenleg azt, látni, hogy Weber inkább a liberális ág felé kacsingat, ami egyenértékű azzal, hogy a Néppárt felad minden olyan értéket, amit eddig képviselt, amit Helmut Kohl megtestesített 
– tette hozzá.  

Farkas Örs emlékeztetett, nem a Fidesz fordult szembe a Néppárttal, hiszen emlékezetes, hogy a számos néppárti képviselő is megszavazta a hazugságoktól hemzsegő Sargentini-jelentést is, vagyis a pártcsaládon belüli összezárást a Néppárt bontotta fel. 

A Fidesz nem fog túl sok lehetőségtől elesni, hiszen a Néppárt eddig sem állt túlzottan mellette, vagyis lehet, hogy érdemesebb megkeresni azokat a pártokat, amelyekkel képes lesz együttműködni 

– fűzte hozzá Farkas Örs. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ