Cropped landscape
Belföld
Veszprémy László Bernát: Mindig vannak viták a második világháború különböző aspektusaiban
2019-03-1921:24
Ma 75 éve német tankok dübörögtek végig Magyarországon. A megszállt országban azonnal lecserélték a teljes közigazgatást, majd az engedelmes hivatalnokok segítségével elkezdődtek a deportálások. Veszprémy László Bernát történész az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte: korábbi történetírásban megjelentek olyan nézetek, hogy a magyar lakosság általánosságban örült a német megszállásnak. Természetesen ilyenkor érdemes elgondolkodni a számokon.
Veszprémy László Bernát hozzátette: a korabeli Magyarország lakossága, a zsidó lakosságot nem számolva, nagyjából 14 millió fő volt.
Ha én szeretnék meghozni egy kollektív állítást, akkor legalább 7 millió főről tudnom kéne, hogy mit gondolt. Ilyen források nincsenek, melyek azt mondanák, hogy a magyar lakosság többsége örült volna a német megszállásnak
- fejtette ki.

Kiemelte: vannak olyan korabeli források, melyek alapján kijelenthető, hogy egyes városokban voltak ünneplő tömegek, más források pedig arra utalnak, még német források is, hogy hűvös fogadtatás érte a német csapatokat.

Velkovics Vilmos azon felvetésére, miszerint a most publikált korabeli felvételeken ünneplő tömegek vannak Veszprémy László Bernát elmondta: ezen a portugál híradó felvételen, melynek valószínűsíthetően volt egy német eredetije is, valóban mutatnak ünneplő embereket. Azonban egy ilyen videó esetében mindig érdemes elgondolkodni azon, hogy a totalitárius rendszerek szerettek olyan propaganda videókat készíteni, melyeknek kevés közük volt a valósághoz.
Mivel tudjuk, hogy a német megszállás március 19-én hajnalban történt egy esős napon, a videón pedig fényes nappal a nyílt utcán tömegek ünnepelnek, így nem valószínű, hogy tényleg a német megszállás pillanatait látjuk. Sokkal valószínűbb, hogy a következő napok egyikén forgatták le ezt a felvételt
- fogalmazott. Hozzátette: március 19-étől áprilisig gyülekezési tilalom volt érvényben az országban. Ez volt a Kállay-kormány egyik utolsó belügyi döntése.
Veszprémy László Bernát úgy fogalmazott, mindig vannak viták a második világháború különböző aspektusaiban, melyeknek örülni kell, mert ez a szakma a történelmi vitáktól mozdul előre.
Nyilván egy egészséges tudományos életben ezt józan, higgadt és forrásokra alapozott történészi szakvélemények alapján kell eldönteni és nem az érzelmekkel apellálva.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ