Cropped landscape
Belföld
TEK: Néhány órát tartózkodott Budapesten a merénylő
2019-03-1918:46
Csak néhány órát tartózkodott Budapesten az új-zélandi terrorcselekmény elkövetője, és a Terrorelhárítási Központ (TEK) eddigi ismeretei szerint ezalatt nem lépett kapcsolatba senkivel.
A TEK az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében emlékeztetett: Brenton Harrison Tarrant 2018. november 26-án reggel érkezett Romániából a Kőrös Intercity menetrend szerinti nemzetközi vonatjárat utasaként a budapesti Keleti Pályaudvarra, majd - tették hozzá - néhány órával később továbbutazott Ausztriába. 
    
Ellenőrzött információk szerint az ausztrál férfi 2018 októbere és decembere között több európai országban is megfordult, Bulgáriában, Romániában és Ausztriában is járt. 
    
Azt írták: az érintett országok partnerszolgálataival kooperálva a TEK továbbra is együttműködik Tarrant tevékenységének felderítésében. 
    
Hétfőn a TEK azt is közölte: a férfi terroradatbázisokban nem szerepelt, vele kapcsolatban partnerszolgálati jelzés nem érkezett. 
    
A pénteki christchurchi terrortámadásban ötven ember halt meg és további ötven megsebesült. 
    
Az ausztrál merénylőről - aki átalakított félautomata fegyvert használt - kiderült, fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az egyik fegyveren a törökök ellen harcoló Hunyadi János, az egyik táron a 15. században élt Szilágyi Mihály, Magyarország egykori kormányzója, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is feltüntették.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ