Cropped landscape
Belföld
Jogerős: milliókat kap az olaszliszkai lincselő
2019-03-1909:29
Sokáig kérdéses volt, de most már elvileg nincs akadálya annak, hogy Szögi Lajos családjának számlájára vándoroljanak a lincselő milliói. A magyar államot beperelő fővádlott ötmilliós kártalanítása ugyanis jogerőre emelkedett.
Az illemhellyel, a meleg víz hiányával és a szellőztetéssel volt elégedetlen a börtönben az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja. Ifjabb H. Dezső ötmillió forintos kártalanítást perelt ki a magyar államtól, az összeg kiutalásának pedig im­már nincs jogi akadálya – tudta meg a Bors.

„A 2018. október 29-én meghozott első fokú végzést az arra jogosultak fellebbezéssel nem támadták, ekként az ön által hivatkozott döntés 2018. no­vember 16-án véglegessé vált, jogerős” – írta a Borsnak a Szegedi Törvényszék, hozzátéve: minderre tekintettel másodfokú felülbírálatra – fellebbezések hiányában – nem került sor.

Mindez azt jelenti, hogy Szögi Lajos családjának immár törleszthet ifjabb H. Dezső. A férfi 17 évet kapott, így alapvetően 2023-ban szabadulhatna, de a jó magaviseletéért akár már jövő júliusban kiengedhetik. Az áldozat családjának 46 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság, ám ebből tizenkét évvel a lincselés után sem láttak egy forintot sem. Amint a család jogi képviselője, dr. Helmeczy László értesült H. Dezső kártalanításáról, levélben tájékoztatta erről a bírósági végrehajtót.

Az ilyen ügyekben – mielőtt a fogvatartottnak megítélt összeget elutalnák – a bíróságnak kötelező megkeresnie a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy van-e az adott ügy terheltjével szemben kártérítési eljárás, és ha van, az ott megjelenő bankszámlára utalják a pénzt, nem pedig a terheltnek

– részletezte még decemberben a Magyar Időknek Szabó Judit, az Országos Bírósági Hivatal bírája.

A Bors a Szegedi Törvényszéknél arról érdeklődött, megkeresték-e a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, és hogy folyamatban van-e a megítélt pénzösszeg rendezése, de a lap egyelőre nem kapott választ.

Bors

Az ECHO TV Razzia című műsora arról, hogy milliomosok lehetnek az olaszliszkai lincselők:
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ