Cropped landscape
Belföld
Mráz Ágoston Sámuel: A néppártot elhagyhatja a nép
2019-03-1607:56
A liberális birodalom és a keresztény szabadság közötti választásként mutatta be az EP-választás tétjét Orbán Viktor kormányfő az ünnepi beszédében, s egyértelművé téve, hogy a magyarok és a közép-európaiak túlnyomó része az utóbbira voksol — értékelt a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet vezetője hangsúlyozta: jelentősen meggyengülhet az Európai Néppárt, ha a liberális alternatíva mellett kötelezi el magát.
A magyar történelemre való visszatekintés alapján, de a tíz hét múlva esedékes európai parlamenti (EP-) választásra tekintve is győzelemben bízó beszédet mondott március 15-én a magyar kormányfő – értékelte a Magyar Nemzetnek Orbán Viktor ünnepi beszédét Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. Szavai szerint a miniszterelnök üzenete egyértelmű: voltak vereségek, kellemetlen helyzetek, de Magyarország célját, a keresztény kultúra védelmét mindig elérte.

Beszéde a liberális birodalom és a keresztény szabadság közötti választásként mutatta be az EP-választás tétjét, egyértelművé téve, hogy ő, illetve a magyarok és a közép-európaiak túlnyomó része az utóbbit választja – fejtette ki a politológus. Hozzátette: amellett, hogy ez a választás az Európai Unió számára fontos, bár nem hangzott el, mégis mindenki érthette, hogy az EP jelenleg még legnagyobb pártcsaládja számára is központi jelentőségű.

Ha az Európai Néppárt (EPP) – folytatta – a liberális alternatívát választja, s nem tiszteli a nemzetek szabadságát és nem védi a keresztény kultúrát, birodalomépítő – a föderalista Európai Egyesült Államok építője – lesz, s elveszítheti jelenlegi erősségét is.

Röviden mondhatjuk úgy is, hogy utóbbi esetben a néppártot elhagyná a nép – mutatott rá az elemző, megjegyezve: két fontos mondanivalója is volt a jövő heti szavazások előtt Orbán Viktornak az EPP számára. – A miniszterelnök először is megüzente, hogy a bevándorlásellenességből, a családbarátságból és a kereszténységvédelemből nem engedve, hajlandó a kompromisszumokra: „a kiegyezés valóságával élni” és „Kossuthtal álmodni” ezt jelenti. Másrészt a miniszterelnök ismét nyomatékosította, hogy minden vád ellenére Európa-párti, ugyanakkor nem liberális, hanem keresztény Európát akar.

Amellett, hogy az új jelszavak egyértelműek – erős Európát, erős nemzetállamokat és erős vezetőket követelni –, burkolt kritikát is jelentenek Manfred Weber sodródásával és a liberális világképbe betagozódni látszó, jelenlegi Európai Néppárttal szemben – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az ünnepségen részt vevő lengyel kormányfő azt is szimbolizálta, hogy a budapesti kormánynak nemcsak alternatív programja, de alternatív szövetségesei is vannak a liberálisokkal szemben.
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ