Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor 30 éve mondta ki először: ruszkik, haza!
2019-03-1520:05
1989. március 15-én százezres tömeg demonstráció volt Budapesten. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kutatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában egyetértett azzal a megfogalmazással, hogy az az esemény volt az egyik legfontosabb szög volt a Kádár-rendszer koporsójában, a diktatúra halottasmenete. A történész felidézte Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök 30 évvel ezelőtti Kossuth térét beszédét is, amikor először mondta ki azt nyilvánosan, hogy „ruszkik, haza”.
1989. március 15-én százezres tömeg demonstráció volt Budapesten. Csatári Bence történész a Nemzeti Emlékezett Bizottság kutatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában egyetértett azzal a megfogalmazással, hogy az az esemény volt a diktatúra halottasmenete. 

Csatári Bence felidézte, 1988. május 22-én váltották le Kádár Jánost a főtitkári posztról, ezt egy hosszas huzavona követte az MSZMP vezetőségi posztjáért, ezzel párhuzamosan pedig erősödött az ellenzék. 

Sportnyelven szólva a pártállam kezdett az események után futni, próbálta magát úgy feltüntetni, mintha ő állna a reformok élén, miközben erről szó sem volt 

– fogalmazott. 
  
1989. január 28-án Pozsgay Imre államminiszter kijelentette, hogy "1956 nem ellenforradalom volt, hanem egy nemzeti érzékenységében, önbecsülésében a diktatúra által megtiport nép jogos felkelése, népfelkelés volt. 
 
Csatári Bence a Kádár-rendszer lebontásában szintén fontos határkőnek nevezte 1989, február 11-ét, amikor az MSZMP Központi Bizottsága kimondta azt, hogy Magyarországon – egy hosszú és lassú átmenettel ugyan – fel lehet építeni a többpártrendszert. 
 
Az 1989. március 15-i eseményekről szólva a történész elmondta, aznap volt pártállami rendezvény is, amire két ellenzéki személyt is megnyertek, hogy szónokoljon, vagyis szalámitaktikát próbált a hatalom alkalmazni. 


Egyikük volt Vörös Vince, aki egyébként III/III-as ügynökként jelentett 
– tette hozzá. 
 
Velkovics Vilmos műsorvezető kérdésére, hogy a kommunista vezetés, miért engedte a százezres felvonulást Csatári Bence felidézte, az 1986-os lánchídi csatához képest 1989-ben a rendőrök már kokárdát viseltek és gumibot nélkül biztosították a rendet. Hozzátette: az MSZMP kezdte azt a bizonyos szellemet kiengedni a palackból. 


Miután a dzsinn kiszaladt a palackból, többé nem tudták visszarakni 
– fogalmazott. 
 
Azon a napon Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök is mondott beszédet a Parlament előtti Kossuth téren. Csatári Bence elmondta, sokan nem tudják, 

ekkor és nem Nagy Imre újratemetésén hangzott el először, hogy ruszkik, haza.
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ