Cover
Belföld
Latorcai Csaba: Nemzeti identitásunk mérföldkövei 1848, 1956 és 1989 eseményei
2019-03-1512:56
Egy nemzetet nem lehet félreállítani, megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik és tisztában van múltjával, egyszersmind van világos jövőképe. Fontos és szükséges - különösen napjainkban - tudatosítanunk azt, hogy nemzeti identitásunk mérföldkövei 1848, 1956 és 1989 eseményei. A közös bennük az, hogy alakítói soha nem adták fel a reményt, hogy egyszer valóban szabadságban és függetlenségben élhetünk - mondta ünnepi beszédében Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára a Békés megyei Mezőberényben az 1848/49. évi forradalom és szabadságharc 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.
Az államtitkár beszédében kiemelte: szimbolikus, hogy Magyarország kormánya éppen a mai nappal indítja el a "30 Éve Szabadon" elnevezésű emlékévet, amely rá kívánja irányítani a magyar emberek és a közép-európai nemzetek figyelmét a harminc esztendővel ezelőtt történt események világpolitikai súlyára, valamint arra, hogy a közép-európai nemzeti közösségek - élve a történelmi lehetőséggel - 1989-ben maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket.

Forradalmaink és azok hősei, valamint 1989 eseményei arra figyelmeztetnek bennünket, hogy szabadságunk és függetlenségünk olyan kincs, amely nehezen megszerezhető és könnyen elveszíthető. Mi magyarok minden másnál fontosabbnak tartjuk nehezen visszaszerzett nemzeti függetlenségünket és szabadságunkat, amelyből nem engedünk semmilyen zsarolásnak. 
Jöjjön az brüsszeli bürokraták, vagy a világot a nyitott társadalom internacionalizmusának téveszméjével fertőző dollármilliárdos irányából - hívta fel a figyelmet Dr. Latorcai Csaba. 

Az államtitkár ünnepi beszédében hozzátette: a saját sorsunk a saját kezünkben van. Ha kitartunk, továbbra is mi szabhatunk irányt jövőnknek.  Ezért sem közömbös Magyarország jövője szempontjából, hogy milyen eredménnyel zárulnak az idei Európai Parlamenti választások. 

A választások tétje az, hogy Európa az európaiaké, Magyarország a magyaroké maradjon. Számunkra erőt ad ebben a küzdelemben az 1848-as forradalmat diadalra vivő és a szabadságharcot hősies helytállással és áldozatvállalással megvívó honfitársaink megalkuvást nem ismerő hazaszeretete
 - zárta beszédét az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ