Cropped landscape
Belföld
Informátor: A legmagasabb szintekre törhet a Gyurcsány család feje, Dobrev Klára
2019-03-1520:51
Gyurcsány Ferenc felesége Brüsszelbe készül. Dobrev Klára nem kertelt, első megnyilvánulásában leszögezte, hogy ő az Európai Unió központjában a nem nemzetállami érdekeket fogja képviselni, hanem bizony a manapság nagyon haladónak számító európai egyesült államok építésén dolgozik majd. Az ECHO TV Informátor című műsorának pénteki adása rávilágított arra, hogy a Gyurcsány-Dobrev frigy a tipikus példája annak, miként tértek vissza a posztkommunista hálózat emberei a gazdaságon keresztül újra a politikai hatalomba. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint Dobrev Klára biztosan ott lesz az Európai Parlamentben. Adásunkban elhangzott, azon kívül, hogy Gyurcsány feleségének mentelmi joga lesz, a családi vállalkozásként működő Demokratikus Koalíció belpolitikai főpróbának is tekinti az európai parlamenti választás kampányát, ugyanis a Nézőpont Intézet elemzője elképzelhetőnek tartja, hogy Dobrev 2022-ben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is lehet. 
A különféle uniókhoz való kötődésnek az Apró családban van hagyománya. Dobrev Klára nagyapja korábban nem az Európai Unióra, hanem a Szovjetunióra tekintett példaként. Gyurcsány feleségének a nagypapája ugyanis az az Apró Antal, aki 1956. október 23-án „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat. Majd 1958-ban személyesen ügyelt arra, hogy Nagy Imrét és mártírtársait elítéljek. A forradalmat megtorló politika emblematikus figurája volt, Kádár János mellett a legnagyobb hatalmú kommunista politikus. Apró Antal nemcsak a forradalom megtorlásában “alkotott” kiemelkedőt, hanem az emberektől elkobzott vagyon újraelosztásában is. A Rózsadombon található Szemlőhegy utcai palotát egy zsidó családtól vették el, majd utalták ki a kommunista vezérnek. Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Apró Piroska a mai napig itt él. 
 
Fricz Tamás politológus szerint 

a rendszerváltás nagyon sok tekintetben változást hozott Magyarországon, kiépült a jogállam, ugyanakkor elmaradt a múlt rendszer bűneinek a számonkérése és a diktatórikus rendszert irányító politikai elitnek a háttérbe szorítása. 
A szakértő a Gyurcsány- Dobrev házasságot a posztkommunistahálózati együttműködés egy kicsúcsosodásának értékelte. 
 
Dobrev Klára meglátta a lehetőséget abban, hogy Gyurcsány Ferenc komoly gazdasági tőkével rendelkezik már, tehát egy potens személyiség. Dobrev ehhez hozzá tudta adni a politikai hálózati rendszert és azt a lehetőséget, hogy az anyuka a Fejlesztési Bank embereként lényegében olyan hiteleket tudott adni Gyurcsány Ferencnek, ami révén megvalósították a gazdasági elképzeléseiket – mutatott rá Fricz Tamás. 
 
Miután pedig megvolt a mérhetetlenül nagy vagyon és gazdasági befolyás, jöhetett a politikai térhódítás. Érdekes egybeesés, hogy 2002-ben Dobrev Klára pont annak a Medgyessy Péternek volt a kabinetfőnöke, akit aztán férje Gyurcsány Ferenc váltott. 
 
Az Apró-klán elképzelése kiegészülve Gyurcsánnyal, bejött, hiszen öt évig vezethették az országot, hogy milyen irányba, az persze már más kérdés. 


A Gyurcsány családban az összefonódásokat egyes rossz nyelvek úgy szokták megfogalmazni, hogy nem Dobrev Klára Gyurcsány Ferenc felesége, hanem Gyurcsány Ferenc Dobrev Klárának a férje 
– mondta az Informátornak Farkas Örs elemző. 
 
A Demokratikus Koalíció néhány hete bejelentette, hogy Dobrev Klára vezeti az európai parlamenti listáját. Dobrev Klára amellett, hogy most már EP-képviselőjelölt az Altus ügyvezetője. Ez a Gyurcsány család azon cége, amely milliárdos vagyont termelt tulajdonosainak, azonban egy esetleges mandátumszerzést követően Dobrevnek le kellene mondania vezető tisztségéről. Az Altus egy konzorciumban másfél milliárd forint értékű megbízást kapott Brüsszelből még 2015-ben, hogy az EU-s fejlesztési pénzek felhasználását vizsgálja. Tehát a jó brüsszeli kapcsolat már megvan. A brüsszeli megbízás mellett a vállalkozást a kétes ügyek sem kerülték el. Czeglédy Csabát, Gyurcsány Ferenc ügyvédjét, a diákmunkásokat átverő szombathelyi szocialista politikust 2017-ben vitték el vezetőszáron. Többmilliárdos költségvetési csalással gyanúsítják. Cége a Humán-Operátor 2016-ban körülbelül 80 millió forintot kapott a Gyurcsány család Altusától. 
 
A Fidesz szerint Dobrev Klára hirtelen jött Európai Parlamenti karrierje annak köszönhető, hogy a mentelmi joggal szeretné elkerülni a felelősségre vonást. 
Gyurcsány felesége az európai egyesült államok létrejötte mellett kampányol és brüsszeli mandátum szerzését követően ezért is dolgozna. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint Dobrev Klára biztosan ott lesz az Európai Parlamentben. Sőt, Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az is könnyen elképzelhető, hogy Dobrev Klára 2022-ben az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is lehet. 

Mindez azt is előrevetíti, hogy valószínűsíthetően 2022-ben Dobrev Klára abban az esetben, ha a DK marad ebben az 5-7 százalékos támogatottsági sávban, valószínűleg akár az ő miniszterelnök-jelöltjük is lehet. Tehát egyfajta belpolitikai ambíciókra is próbálják most ezt a kampányt, illetve ezt az új közéleti témát felhasználni 
– mondta az elemző. 
 
Természetesen az Informátor Dobrev Klárát is kereste, azonban a Demokratikus Koalíció sajtóosztálya még válaszra sem méltatta a stábot.
ECHO TV – A nemzet hangja – Informátor 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ