Cropped landscape
Belföld
„Éhesen nem lehet forradalmat csinálni” – sok érdekesség történt 1848. március 15-én
2019-03-1508:44
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye, nemzeti identitásunk fontos része, amiről már egészen kicsi korunktól kezdve tanulunk. Éppen ezért, Petőfi és Kossuth nevét, valamint a Nemzeti dalt már az óvodások is ismerik. Jászainé Fekete Judit történelemtanár az ECHO TV Jó reggelt című műsorának ünnepi adásában kiemelte, nem lehet elég korán kezdeni azt, hogy a mai gyerekek megismerjék 1848 üzenetét. 
Jászainé Fekete Judit szerint jó az, ha a gyerekek korán megismerkednek az 1848-49-es korszakhoz köthető népdalokkal, ha a foglalkozásokon papírzászlót, vagy éppen csákót készítenek. Hozzátette: A Nemzeti Múzeumnak nagyon jó múzeumpedagógiai foglalkozásai vannak minden korosztály számára. 

A gyerekek figyelmét érdekességekkel lehet felkelteni. A történelemtanár ezek közül elmondta, 

Petőfi Sándor elfelejtette magával vinni a Nemzeti dalt a Landerer nyomdába, így fejből kellett újra leírnia. 
A történelemtanár felidézte, példa nélkülinek tekinthető, hogy a miután kinyomtatták a Nemzeti dalt és a 12 pontot 

a márciusi ifjak hazamentek ebédelni és megbeszélték, hogy délután 3 órakor „folytatják a forradalmat” a Nemzeti múzeumnál. 
További figyelemre méltó történet, hogy amikor 1848. március 15-én – az eső dacára – tízezer fő gyűlt össze a Nemzeti múzeum épülete előtt, Petőfiék nem tudták magukat átverekedni a bejárathoz, hanem hátsó bejáraton átjutottak be az épületben és léptek ki a lépcsőre. 

Minden bizonnyal Petőfi itt nem szavalta el a Nemzeti dalt, hiszen mindenki kezében ott volt a kinyomtatott példány. Petőfi nem említi a naplójában, amiben pedig részletesen leírta az eseményeket 
– tette hozzá 

Arra a felvetésre, hogy melyik az a kor, amikor egy gyermek felfogja az 1848-49-es szabadságharc, a függetlenség háború jelentőségét, Jászainé Fekete Judit elmondta, általános iskola felső tagozatában már mindenképpen lehet erről beszélni, ekkor már érdemes az összefüggésekre is felhívni a figyelmet. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ