Cropped landscape
Belföld
Ifj. Lomnici: Ez a Néppárt már nem a Helmut Kohl-féle Néppárt
2019-03-1421:29
A mostani néppárta jellemző elitista hozzáállás nem eredményezi az EU-n belüli törésvonalak betemetését – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász szerint ez az Európai Néppárt nem a Helmut Kohl-féle Néppárt. Hozzátette: Orbán Viktor politikája egyértelmű és világos, Európa pedig vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.
Nincs hatása a kormányközi kapcsolatokra a Fidesz és Néppárt között fennálló konfliktus – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában ifj. Lomnici Zoltán. „Nem is lehet, nincs semmilyen elmozdulás a magyar–német kapcsolatokban” – tette hozzá az alkotmányjogász.

Lomnici Zoltán szerint az, hogy Orbán Viktor levélben bocsánatot kért a támadó hangvétel miatt a néppárti politikusoktól, egy lehetőség, hogy a képviselők rácáfoljanak a „hasznos idióták” jelzőre, „de bebizonyosodott, hogy ezzel nem kívánnak élni, a Néppárt liberális szárnya dacos maradt”.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Közép-európai Egyetemet (CEU) is ellátogatott budapesti tartózkodása alkalmával. Ifj. Lomnici Zoltán szerint érthetetlen, hogy a Néppárt európai parlamenti csúcsjelöltje miért látogatott el a Soros-egyetemre.

„A külső szemlélő számára ez egy kifejezetten barátságtalan látogatásnak tűnhet, reméljük, hogy a színfalak mögött nem ebben a szellemben zajlott az eszmecsere” – mondta.

Az alkotmányjogász szerint ez a Néppárt már nem a Helmut Kohl-féle Néppárt. Szerinte ezt jelzi az elitista, lenéző hozzáállás, ami „nem eredményezi az EU-n belüli törésvonalak betemetését”.

Szerinte egyértelmű a helyzet, Orbán Viktor politikája világos, nem akar bevándorlást, a problémát helyben kell megoldani, nem pedig Európába hozni, illetve szeretné megvédeni a keresztény identitást. Lomnici Zoltán szerint a magyar kormányfő a Néppárton belül is egy kereszténydemokrata fordulatot akar végigvinni, és aki erre nem hajlik, annak nincs helye az eredetileg kereszténydemokrata alapokon nyugvó pártcsaládban.

„Voltak olyan víziók, hogy a Néppárt össze akar olvadni a szocialistákkal, a liberálisok, vagy a zöldekkel. Tegye meg, de akkor szakítson, azokkal, akik kereszténydemokráciát akarnak. Európa keresztény lesz, vagy nem lesz” – mondta.

Ifj. Lomnici Zoltán beszélt a Századvég legfrissebb kutatásáról is, amiből az derül ki, hogy a magyarok többsége szerint azért büntetné a Fideszt az Európai Néppárt, mert kiáll a magyar választók akarata mellett.
Hír TV
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ