Cropped landscape
Belföld
Bevándorlók helyett családtámogatás
2019-03-1415:54
Megjelentek a Magyar Közlönyben a babaváró támogatással és a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásával kapcsolatos tudnivalók, melyeket a 888 részletezett. 
A fiatal házasok gyermekvállalását támogató kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg, a kölcsön összege nem haladhatja meg a 10 millió forintot. A kamattámogatott kölcsön folyósítására egy összegben kerülhet csak sor, törlesztése pedig csak forintban történhet. 

A hitelfelvételhez érvényesülnie kell bizonyos kitételeknek, a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában feltétel, hogy: 
  •  a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét; 
  • mindkét házasfélnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel; 
  • legalább az egyik félnek 3 éve folyamatosan hazai tb-jogosultnak kell lennie, vagy nappali tagozatú felsőoktatási tanulmányokat kell folytatnia, vagy külföldi tb-viszonnyal kell rendelkeznie; 
  • egyik házasfél sem lehet büntetett előéletű (kivéve, ha a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült); 
  • egyik házasfélnek sincs a NAV által nyilvántartott köztartozása; 
  • az igénylő felek mindketten magyar állampolgárok vagy tartózkodási joguk van; 
  • abban az esetben, ha a házaspár egyik tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastárs az első házasságában kell, hogy éljen, ebben az esetben az özvegyülést nem kell figyelembe venni; 
  • egyik fél sincs fenn a negatív KHR-listán, azaz nincs korábbi hitelmulasztása; 
  • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amellyel a közös gyermekvállalás lehetetlennek tekinthető; 
  • vállalják, hogy a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbe fogadott gyerekeiket a nagykorúvá válásukig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik. 
Fontos tudnivalók a kamatról, futamidőről, jogosultságról: 

A bank nem számíthat fel a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért díjat az igénylőnek, a kölcsönkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálni. A bank által felszámított ügyleti kamat a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint a közzétételt megelőző 3 hónapban tartott 5 éves állampapír-aukciókon kialakult átlaghozamok súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke (ez jelenleg 5,07 százalék), a kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt csak 5 évente változhat, továbbá a futamidő nem haladhatja meg a 20 évet, de ebbe nem számít bele az első gyerek születése vagy örökbefogadása után igénybe vett szüneteltetés, ami maximum 3 év lehet (de csak akkor, ha azt a folyósítástól számított 5 éven belül kérik). 


A fiatal pároknak kamatmentesen jár a hitel, és ha jön a baba, a törlesztés is szünetel. 
A támogatott személy a kamattámogatás időszakában ügyleti kamatot nem fizet, azt kamattámogatás formájában a kincstár folyósítja a hitelintézet felé. A kamattámogatás igénybevétele a kölcsönszerződés megkötésével automatikusan megtörténik, azt külön jelezni nem kell. 
 
A törlesztés szüneteltetésére akkor jogosultak a várandósság legalább 12. hetét betöltött magzatuk után, ha a várandósság a hitelfelvétel időpontjában vagy azt követően fennáll; és a magzat legkésőbb a kölcsön folyósításától számított 5 éves időszakon belül betölti a várandósság 12. hetét. 


Ha minden megfelelt a már fentebb említett kitételeknek, akkor a törlesztés 3 évig szünetel. 

A harmadik baba után a teljes kölcsönt elengedik. 

A hitelfelvevők a július 1-je után születő második gyermekük esetén a még fennálló, az aktuális kölcsöntartozás 30 százalékának megfelelő összegű, harmadik gyermekük után a teljes fennmaradó kölcsöntartozásnak megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra jogosultak. 
 
A gyermekvállalási támogatást a fel nem mondott kölcsönszerződésből eredő tőketartozás és kamatainak csökkentésére kell felhasználni, vagyis lényegében elengedi a tartozásukat az állam. Az erre vonatkozó kérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani. 


A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának részletei is kiderültek. 
A babaváró támogatás igénybevételéhez szükséges kitételeknek az autóvásárlási támogatás esetében is érvényesülniük kell. A támogatás a nagycsaládos személyek számára vehető igénybe, ennek számítanak a legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult személyek. 

A családok számára igénybe vehető támogatás mértéke 2 és fél millió forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50%-a. 

Ahogyan arról már korábban szó volt, a szülők le is cserélhetik régebbi autóikat, vagy egy teljesen új autó vásárlásához is igénybe vehetik a támogatást. 
 
A közlöny a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitelek kibővítésének és ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésének részleteit, a bölcsődei férőhelyek bővítését, valamint a 2020. január elsejétől életbe lépő új intézkedéseket, a négygyerekes nők személyi jövedelemadó (szja-) mentességét és a nagyszülői gyedet is részletezi.

888
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ