Cover
Belföld
Tegnapi történelem: A hatalomnak mindig is voltak problémai március 15-ével
2019-03-1206:08
1989. március 15-én százezres tömegtüntetést tartottak Budapesten, hosszú évtizedek óta ismét szabadon összegyűlhettek a magyar emberek. Igazi rendszerváltó erődemonstráció volt ez az ünnep, alkalom arra, hogy az egypártrendszert leváltani akaró ellenzék egységesen lépjen fel a hatalom ellenpólusaként. Az állambiztonság pedig 1989-ben és korábban is mindent megtett azért, hogy ezt az egységet megbontsa. Az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorában a 30 évvel ezelőtti emblematikus március 15. volt a téma. Ferkó Dániel vendégei Földváryné Kiss Réka történész, a NEB elnöke és Alexa Károly irodalomtörténész voltak. 
Rákosiék 1951- ben egy minisztertanácsi rendelettel törölték az ünnepet a munkaszüneti napok sorából, ami 1956 után sem változott meg. 
 
A hatalomnak mindig is voltak problémái március 15-el - reagált Földváryné Kiss Réka. A történész kifejtette: Rákosiék és Kádárék a március 15-i nemzeti és függetlenségi szabadságtradícióit nem tudták beilleszteni. 1948 a nagy centenáriumi ünnepség, amikor a kommunista hatalom kísérletet tesz arra, hogy a saját szája íze szerint formálja, és mint egy prekommunista forradalmi ünnepet próbálja meg újra értelmezni. 
Március 15-ének a nagyon mély, a társadalmi emlékezetben gyökerező nemzeti, szabadságpárti tradícióját nem tudta a kommunista hatalom átírni
- emelte ki. 
 
1988 március 15-én, amikor 10-15 ezren gyűltek össze, a hatalom brutálisan lépett fel az ünneplő tömeggel szemben. Alexa Károly akkor az egyik legnagyobb ellenzéki szervezet, az MDF alapítójaként vett részt az eseményen.
 
"1988. március 15-én ott voltam és hosszú futásra emlékszem, akkoriban elég arcosak voltak a rendfenntartó erők" – emlékezett vissza Alexa Károly. 
Alexa Károly hozzátette, 1898-ban amikor a világ legbékésebb időszaka volt a történelemben, akkor a kormányzat április 11-et jelölte ki ünnepnapként, amit a nép nem fogadott el. Így akkor kettős ünnepség volt, az egyik az állami, a másik pedig a nép spontán ünneplése. 

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ