Cropped landscape
Belföld
Rétvári Bence: A teljes magyar közoktatásban ingyenesen adjuk a tankönyvcsomagot
2019-03-1120:38
2020-ra minden alap- és középfokú képzésben résztvevő, valamint az első szakképesítését megszerző tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez. Az ellenzéki pártok és a magán tankönyvkiadó cégek kritikával illetik az ingyenes tankönyvrendszert. Szerintük csak azok a tankönyvek mennek át a szűrőn, melyekben ideológiai utalások vannak. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a magánkiadóknál egy eléggé jelentős összegről van szó, szerintem inkább innen fúj a szél.
Az államtitkár kiemelte: a magán tankönyvkiadók 2003 és 2013 között 24 milliárd forintnyi nyereséget értek el és 13 milliárd forint osztalékot vettek ki azokból a cégekből, melyek 5 év alatt 70 százalékot emeltek átlagosan a tankönyvárakból.
Ez egy nagyon jó üzlet volt. Nem csak magyar, hanem külföldi tulajdonosok is voltak benne. Pláne, hogy a Gyurcsány-kormány privatizálta a Nemzeti Tankönyvkiadót és utána szabadon engedte az árakat
- fogalmazott. Hozzátette: a szabadon engedett árakat a családoknak kellett volna megfizetni.
Éppen ezért mi azt mondtuk, hogy ennek a rendszernek vége, nem lehet a családokon extra profitot keresni és nem lehet folyamatosan emelni a tankönyvárakat, hanem teljesen új rendszerre van szükség
- jelentette ki.

Rétvári Bence elmondta: ennek az új rendszernek az egyik része az állami tankönyvfejlesztés, mely kordában tudja tartani ezt az áremelkedést. A másik része pedig az ingyenes tankönyvrendszer, melyet 2013-tól 2017-ig felmenő rendszerben, első, második, harmadik és további osztályok számára vezettek be. 2017-ben hoztak egy döntést, hogy felgyorsítják ezt a rendszert és egészen 9. osztályig ingyenesen kapták meg a diákok a tankönyvcsomagot.
Most idén határozott a kormány arról, hogy azok számára, akik általános- vagy középiskolába járnak Magyarországon ingyenesen adjuk a tankönyvcsomagot.
Hozzátette: ha tovább ment volna az a tendencia, mely az MSZP-SZDSZ kormány alatt volt, akkor ma már 30-40 ezer forintot is kéne fizetni az egyik legdrágább tankönyvcsomagnál diákonként.
Ha maradt volna a régi rendszer, akkor az állam továbbra is a privát kiadók zsebébe tömködné ezt a több tízezer forintos profitot évről évre.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ