Cropped landscape
Belföld
Dömötör: Az elképzelt gyurcsányi családpolitika fő kedvezményezettjei a bevándorlók lennének
2019-03-1111:48
Gyurcsány Ferencnek és pártjának elég vékony morális talapzata van ahhoz, hogy számon kérje az Orbán-kormány családpolitikáját – jelentette ki hétfőn a parlamentben napirend előtt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arra reagálva, hogy Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese kiállt pártja azon álláspontja mellett, hogy a hétpontos családvédelmi akcióterv felér egy katasztrófával. 
Hétfőn a parlamentben Arató Gergely úgy fogalmazott, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök hétpontos programja az igazi hazafias családpolitika. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány a haza ellen vív háborút, ennek a harcnak pedig a vesztesei a gyerekek és a családok. 
 
Az elhangzottakra reagálva Dömötör Csaba kiemelte, 

a baloldal törölte el a gyermekek utáni adókedvezményt, csökkentette a gyes időtartalmát, eltörölt egy jól működő otthonteremtési rendszert, ezen kívül a Gyurcsány-kormány tette tömegessé a devizahiteleket. 
2010 óta Magyarország megduplázta a családtámogatásokra fordított összeget, egymillió családnak jár adókedvezmény, az otthonteremtési programot pedig több, mint 90 ezer család igényelte – mutatott rá a kormánypárti politikus. 
Arató Gergely szerint az európai magyarok úgy gondolkoznak, mint Gyurcsány Ferenc
Dömötör Csaba szerint Arató Gergely azon kijelentése, hogy az Orbán-kormány semmit nem tesz a családokért, csak az őszödi keretek között értelmezhető, vagyis nem felel meg a valóságnak. 
 
Az államtitkár szerint alapos a gyanú arra, hogy 

az ellenzék, ha hatalomra kerülne az elmúlt évek családpolitikai lépéseit és a mostani családvédelmi akcióterv pontjait is mind egy szálig eltörölné. 
Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára egy európai szintű családi pótlékot javasol, vagyis Brüsszelre bízná a döntés jogát. 


Olyanokra bízná, akik szerint nincs szükség több magyar gyermekre, mert Afrikában éppen elég születik és a népesedési problémákat majd megoldja a migráció 
– tette hozzá. 
 
A kormánypárti képviselő szerint a magyarok nem kérnek abból, hogy az elképzelt gyurcsányi családpolitika fő kedvezményezettjei a bevándorlók legyenek, de a cechet a magyarok állnák. 
 
Dömötör Csaba felszólalása napirend előtt: 
Korózs Lajos (MSZP) a kormány családpolitikai intézkedéseit bírálta. Szerint az intézkedések hatására csak hamarabb fognak megszületni a gyermekek, de nem fog több gyermek születni. Hozzátette: nemcsak a gyerekek megszületését kellene támogatni, hanem felnevelésüket is, a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben kellene biztosítani a szolgáltatásokat.
    
Közölte, a jegybank szerint a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a családok egy százaléka tudja igénybe venni. Azt firtatta, azokat a családokat miért nem támogatják, ahol a szülők élettársak, illetve miért nem támogatják nagyobb mértékben az egyszülős családokat. Szerinte az a jó családpolitika, amely a lehető legtöbb gyermeknek azonos támogatást nyújt, míg az alsó társadalmi osztályba tartozóknak többet.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint 

ha a családok meghallják az MSZP nevét, akkor a megszorítások jutnak eszükbe. A szocialisták mindig a magyar családoktól vettek el, nem a multiktól 
Ismertetése szerint Magyarországon 2010-ben 200 szülőre 125 gyermek születése jutott, most 149 jut. Fontos, hogy ezt a számot 200 fölé emeljék, ezért jelentette be a miniszterelnök évértékelő beszédében a hétpontos családvédelmi akciótervet - magyarázta.
    
Elmondta, céljuk az, hogy minél fiatalabban vállaljanak gyermeket azok, akik szeretnének, mert akkor nagyobb esély van arra, hogy vállalnak egy másodikat is. Kitért arra is, hogy a csokot 95 ezernél is többen vették már igénybe, 400 ezer ember lakhatásához járul hozzá. Hozzátette: 

a szegénységi ráta pont az egyszülős családoknál csökkent a legnagyobb mértékben az elmúlt években.

ECHO TV - A nemzet hangja - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ