Cropped landscape
Belföld
Jogorvoslati mintákkal segíti a választókat az NVI
2019-03-1013:05
Jogorvoslati mintákkal segíti a választópolgárokat a Nemzeti Választási Iroda a május 26-i európai parlamenti választáson. Az NVI a www.valasztas.hu oldalon tette közzé a jogorvoslati mintadokumentumokat.
A választási bizottságokhoz kifogás és fellebbezés nyújtható be: kifogást jogszabálysértésre hivatkozva lehet beadni, fellebbezést pedig a választási bizottság döntése ellen. Az európai parlamenti választás aloldalán a "Jogorvoslatok" menüpontban elhelyeztek egy részletes tájékoztatót a jogorvoslatok benyújtására vonatkozó szabályokról. A tájékoztató a jogszabályok bemutatásán túl utal a vonatkozó bírósági - kúriai és alkotmánybírósági - döntésekre is, mint például az érintettségre, vagy a kifogás határidőben történő benyújtásának bírósági gyakorlatára. Az NVI a kifogás és a fellebbezés "mintadokumentumát" is elkészítette, amelyek elektronikusan kitölthető formában kerültek fel a honlapra. 
Az űrlapon jelölték azokat a mezőket is, amelyek kitöltése az érdemi vizsgálat feltétele: a kifogás benyújtójának személyes adatai, a jogszabálysértés megjelölése, a jogszabálysértés ideje, helye és a kifogáshoz csatolt bizonyítékok.
Az NVI közzétette a választási irodák elérhetőségeit is, ahova a jogorvoslatokat el lehet juttatni, akár elektronikusan is. Bár az NVI elkészítette a mintadokumentumokat, a használatuk nem kötelező, csupán a jogorvoslati kérelmek benyújtását könnyítik meg. Az NVI az után alakította ki a mintadokumentumokat, hogy a 2018-as országgyűlési választási kampányban felkérte erre a Nemzeti Választási Bizottság.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ