Cropped landscape
Belföld
Új lendületet kaphat a hitélet a Magyar falu program pályázatával
2019-03-0906:33
Az egyházak várják a Magyar falu program pályázatait, új lendületet kaphat a hazai hitélet - írta szombaton a Magyar Nemzet, amely riportot készített a témában. Ebből kiderül az is, hogy az evangélikus gyülekezetek a program révén nyitnának a keresztény társegyházak és a világi civil szervezetek felé. 
A keresztény egyházakra a Magyar falu programon belül a közösségi terek fejlesztéséről, hasznosításáról február végén megnyílt pályázatok egyike vonatkozik. A kiírás célja a vidéki településeken nagy számban megürült parókiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek, illetve működő, de korszerűtlen önkormányzati ingatlanok hasznosítása, élettel való megtöltése. Az ingatlanfejlesztésre 15 millió forint áll rendelkezésre pályázatonként, továbbá jár még ötmillió forint, hogy egy éven keresztül programokat szervezzenek a megújuló közösségi épületekben. Ez működésre és eszközbeszerzésre fordítható. Pályázni lehet egy közösségszervező személy járulékokkal számolt bértömegére is, egy évre hárommillió forint erejéig. 
    
Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodaigazgatója arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy körülbelül százhúsz olyan település van, ahol olyan ingatlanuk található, amely megfelel a pályázati elvárásoknak, azaz jelenleg nem használt vagy havonta két rendezvénynél kevesebbet tartanak benne. Hangsúlyozta, hogy a sikeres pályázás érdekében mindenben támogatják az egyházközségeket, majd az ingatlanok működtetése során különös figyelmet szeretnének fordítani a helyi társegyházakkal, önkormányzatokkal és civil szerveződésekkel folytatott együttműködésre. 
    
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Református Egyház arról tájékoztatta a lapot, hogy nincs központi nyilvántartásuk a lehetséges pályázóik köréről.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ