Cropped landscape
Belföld
A közgyűlés szerint fedezet nélkül szerződött egy beruházásra Márki-Zay Péter polgármester
2019-03-0817:07
A hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi-gazdálkodási bizottságának vizsgálata szerint anélkül kötött szerződést a hódmezővásárhelyi strand vízkezelő technikájának kiépítésére Márki-Zay Péter (független) polgármester, hogy a költségvetés megfelelő során az ehhez szükséges forrás rendelkezésre állt volna.
A vizsgálati jelentésről szóló, a szabálytalanságot megállapító határozatot pénteki ülésén fogadta el a hódmezővásárhelyi közgyűlés a Fidesz-KDNP frakció tagjainak szavazatával. Kovács László (Fidesz-KDNP) a pénzügyi-gazdasági bizottság elnöke a vita során emlékeztetett rá, december 17-én döntött arról a közgyűlés, hogy a strandfejlesztés ügyében vizsgálat indul fedezet nélküli kötelezettségvállalás gyanúja miatt. 

A bizottság 24 dokumentumot kért munkájához, ebből azonban csak nyolcat bocsátott a polgármesteri hivatal a testület rendelkezésére. A képviselő közölte, a hivatal az önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos iratokat átadását rendszeres megtagadja vagy csak részben tesz eleget a pénzügyi bizottság kérésének. 

Hozzátette: ez ügyben jogorvoslatért a kormányhivatalhoz és az adatvédelmi biztoshoz fordult. A hódmezővásárhelyi közgyűlés a 2018-as költségvetésben 170 millió forint támogatást hagyott jóvá az önkormányzat tulajdonában lévő HMSZ Zrt. számára a strand vízkezelő technikájának kiépítésére. Az önkormányzat és a cég erről szerződést is kötött – mondta a képviselő. 

Az időközi választást követően a fejlesztéshez szükséges lépések nem történtek meg. Ősszel azonban az önkormányzat saját beruházásában, a szükséges munkálatokat három részre bontva kiválasztotta a kivitelezőket és szerződést kötött a fejlesztés megvalósítására – mondta Kovács László, hangsúlyozva, ezt közgyűlési hozzájárulás nélkül nem lehetett volna megtenni. A képviselő közölte, az ügyben vizsgálatot indított a rendőrség és a közbeszerzési döntőbizottság, amely szerdán hozott döntésével elmarasztalta az önkormányzatot. 

Márki-Zay Péter a vita során kifejtette, az önkormányzat a Belügyminisztériumtól 170 millió forintos támogatást kapott a strand működési költségét évente 100 millió forinttal csökkentő fejlesztésre. A támogatás feltétele volt, hogy a fejlesztés az önkormányzat saját beruházása legyen. A közbeszerzési terv módosításakor a közgyűlés döntött arról, hogy a fejlesztést nem a HMSZ Zrt. hanem az önkormányzat végzi el saját beruházásként, a szükséges költségvetési módosítást ennek ellenére a testület nem szavazta meg - mondta a polgármester.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ