Cropped landscape
Belföld
Koji László: Egy jó mérnök félmillió forintot is hazavihet
2019-03-0708:24
Toborzó körútra indult az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége. 300 ezer forintos fizetést ígérnek az építőipari munkásoknak, ha visszatérnek Magyarországra. Koji László, a szövetség elnöke az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában kiemelte: a piacról olyan kollégákat tudtak felvenni, akiknek a korábbi életükben nem volt köze az építőiparhoz és munka mellett kell őket betanítani, tehát a jó szakmunkások és a mérnökök hiányoznak.
Koji László hozzátette: nehéz megmondani, hogy pontosan mennyi építőipari munkás hiányzik a rendszerből. Sokkal hatékonyabban kellene a hazai építőiparnak dolgozni - utalt a német ágazatra, amely csökkenő létszám mellett is többet teljesít. 
Úgy véli, nagyjából 15-20 ezer jó szakmunkásra és mérnökre lesz szükség itthon, ha nem tudjuk hatékonyabbá tenni a munkát.
Kiemelte: a foglalkoztatási mélyponthoz képest 85 ezer emberrel többet foglalkoztatnak. Az év elején már elérte a 332 ezret a foglalkoztatottak száma, de a piacról olyan kollégákat tudtak felvenni, akik nem dolgoztak előtte az építőiparban, ezért munka közben kellett őket betanítani.

Koji László úgy fogalmazott: betanított munkásból van elegendő, de annak érdekében, hogy a határidő és a minőség is megmaradjon, egy-egy ilyen brigád mellet folyamatosan ott kell lennie egy mérnöknek is, és így már mérnökből is kevés van.

Tóth Kriszta kérdésére Koji László közölte: az építőipar az elmúlt évben 30 százalékos béremelést hajtott végre. Minél képzettebb valaki, annál nagyobb az emelés. 
A mérnökök esetében 40 százalékos béremelés is előfordul a legjobb cégeknél - mondta.
A jó szakmunkásnak már a nettó 300 ezer forintot odaadják a munkaadók, egy jó mérnök vagy építésvezető pedig a 450-500 ezer forintot is megkeresheti
- emelte ki. Hozzátette: az, hogy a munkába járást segítik a cégek, munkásszállót adnak, többet fordítanak a munkaegészségügyre és a családhoz viszonylag közelebb dolgozhat valaki, egyenértékű azzal a többletkeresettel, melyet külföldön megkapnak.
Emellett ne felejtsük el, hogy külföldön ha többet is keresnek, az élet is többe kerül.
Koji László úgy véli, 2019-re megérett a helyzet arra, hogy az elment jó kollégákat hazahozzák. Csak Németországban és Ausztriában 12-15 ezer magyar építőmunkás dolgozik.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ